Amanda Marklund

Amanda Marklund 2Amanda Marklund. Foto: Franke, Skellefteå. Privat bildsamling.Anna Amanda Marklund föddes 1870-10-24 i Myckle inom Skellefteå socken som dotter till Anders Marklund och hans hustru Anna Lovisa Persdotter, båda bördiga från nämnda by. När Amanda var åtta år gammal förlorade hon sin far.

Amanda utbildade sig till lärarinna och avlade småskollärarinneexamen vid 20 års ålder 1890. Samma år började hon sin tjänstgöring vid skolan i Medle som hon var trogen hela sitt yrkesverksamma liv. 31/12 1930 avgick hon med pension. I en matrikel över tjänstgörande lärare i Skellefteå landskommun vid denna tid finns hennes anställning som lärarinna dokumenterad. I matrikeln är det noterat följande om henne: "Nitisk i arbetet. Avhållen av alla. Från ex. dagen har hon aldrig för sjukdom eller annan angelägenhet försummat en enda timme." Inte en enda timmes frånvaro under 40 tjänstgöringsår, det tycker jag är imponerande!

1931, efter sin pensionering, gifte sig Amanda med snickaren Karl Otto Fahlgren född 1860-05-25 i Sörböle, Skellefteå, son till Lars Larsson Fahlgren och hans hustru Katarina Charlotta Persdotter. Otto och Amanda bosatte sig på Strandgatan 47 i Skellefteå. De hade varit förlovade i 30 år men ingick alltså äktenskap först efter att Amanda hade pensionerats som lärarinna.

Amanda insjuknade i cancer och avled 22 april 1935. Otto levde till 1943-03-26.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Olika falla ödets lotter
Mina barn, dina barn och våra barn
 

Kommentarer 1

Ann-Christin Magnusson den tisdag, 23 januari 2024 11:03

Hej!
Läser då och då dina inlägg trots att jag som sörlänning inte har den minsta anknytning till personerna. Man jag tycker att det är så bra, intressant och fascinerande att du berättar om alla dessa personer. Det måste dessutom vara en guldgruva för dem som släktforskar i dessa trakter.

Jag har skrivit till dig tidigare om att jag tycker att du ska samla allt material i någon form av bok eller häfte. Och inte minst efter att ha läst din blogg-kollega Mats Ahlgrens inlägg i förra veckan. Han lyfte just fram att en skrift finns att läsa även om strömmen går eller datorerna strejkar. Förutsätter att du gör backup på dina personporträtt, för även om jag litar på rotter.se så vet man aldrig vad som kan hända. Och vad gäller det ekonomiska (för även om många kommer att köpa boken/tryckalstret så kostar det, hur goda kontakter man än har i tryckerivärlden) så kolla alla bidragsmöjligheter - via släktforskarförbundet, länsstyrelsernas stipendiekataloger och det finns säkert lokala fonder också.

Lycka till även i fortsättningen med ditt otroliga arbete och hoppas att andra blir inspirerade att göra något liknande från sin trakt. Det är också fantastiskt att du har alla dessa 'visitkort' som faktiskt gör människorna lite mer levande.
Varmaste hälsningar
från Ann-Christin

Hej! Läser då och då dina inlägg trots att jag som sörlänning inte har den minsta anknytning till personerna. Man jag tycker att det är så bra, intressant och fascinerande att du berättar om alla dessa personer. Det måste dessutom vara en guldgruva för dem som släktforskar i dessa trakter. Jag har skrivit till dig tidigare om att jag tycker att du ska samla allt material i någon form av bok eller häfte. Och inte minst efter att ha läst din blogg-kollega Mats Ahlgrens inlägg i förra veckan. Han lyfte just fram att en skrift finns att läsa även om strömmen går eller datorerna strejkar. Förutsätter att du gör backup på dina personporträtt, för även om jag litar på rotter.se så vet man aldrig vad som kan hända. Och vad gäller det ekonomiska (för även om många kommer att köpa boken/tryckalstret så kostar det, hur goda kontakter man än har i tryckerivärlden) så kolla alla bidragsmöjligheter - via släktforskarförbundet, länsstyrelsernas stipendiekataloger och det finns säkert lokala fonder också. Lycka till även i fortsättningen med ditt otroliga arbete och hoppas att andra blir inspirerade att göra något liknande från sin trakt. Det är också fantastiskt att du har alla dessa 'visitkort' som faktiskt gör människorna lite mer levande. Varmaste hälsningar från Ann-Christin
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild