Styrelsen har inom sig fördelat ansvaret för personliga kontakter med föreningar.
De geografiska ansvarsområdena framgår vid presentationen av varje ledamot nedan.

erland ringborg

Erland Ringborg

Ordförande (2016-2018)

Valhallavägen 126, 114 41 Stockholm
Mobil: 070-8440753
Geografiskt ansvarsområde:
Storstockholm, Södermanland, Gotland (med biträde av Christian Arnet)

Läs mer

Läs mindre

Erland Ringborg har en bakgrund inom utbildningspolitiken och utbildningsadministrationen, bland annat som chef för Skolöverstyrelsen och senast som chef för Svenska Institutet, med uppgiften att sprida kunskap om Sveriges samhälle och kultur internationellt. Sedan pensioneringen har han engagerat sig allt mer i föreningslivet, under 2010 - 2014 som ordförande i Genealogiska Föreningen.

cris bingefors

Kerstin (Chris) Bingefors

Vice ordförande (2015-2019)

Börjegatan 3 B 753 13 Uppsala
Tel: 0707-358835

Geografiskt ansvarsområde: Uppland, Västmanland, Närke, Gästrikland

Läs mer

Läs mindre

Jag började släktforska på allvar ganska sent, i början av 2000-talet, men intresset har funnits länge. Min far släktforskade och skrev också en släktbok, han gjorde sin forskning på den "gamla, goda tiden" i arkiv och med mikrokort. Jag hade redan på 90-talet börjat leta efter de som bott på min särbos gård, där vi nu har fritidshus. När Genline kom igång så gick det att forska hemifrån och intresset ökade. Jag forskar alltför lite på min egen släkt, jag seglar lätt ut i andra forskningsfrågor som verkar spännande. Ofta sker det genom att svara på andras frågor eller genom uppdragsforskningen på GF. Jag har svårt att släppa en klurig fråga eller ett spännande livsöde. Min släkt är en vanlig bondsläkt, den mest kände medlemmen är Erik Jansson från Biskopskulla, grundare av Bishop Hill i Illinois.
Jag är till yrket universitetslektor i Uppsala, i det ovanliga ämnet farmakoepidemiologi, som har en del metoder liknande släktforskningens. Jag forskar på depressionssjukdomen i samhället. En stor del av min forskarutbildning ägde rum i USA. I hela mitt liv har jag älskat att lära mig saker och ting, därför har jag skrapat ihop en hel drös med akademiska poäng. Formellt är jag medicine doktor som högsta examen, men där finns psykologi, pedagogik, farmaci, medicin, veterinärmedicin, statistik och keltiska språk bland annat. Sedan fem år tillbaka läser jag historiska och estetiska ämnen på distans, ett intresse som funnits sedan den helklassiska linjen på gymnasiet, men som förstärkts genom släktforskningen. Jag läser enormt mycket böcker, min lägenhet har utvecklats till ett trångt bibliotek, det går knappt att komma fram för alla böcker.

Fritiden är mest släktforskning, pluggande och hunduppfostran. Min särbo och jag tillbringar så mycket tid vi kan på hans gård utanför Motala. Vi har en Curly Coated retriever som är lite över 1 år gammal, i värsta trotsåldern. Jag försöker få lite tid att ta upp mitt gamla handarbetsintresse och jag tycker om att laga mat, det senare har lett till ett helt rum med kokböcker förstås.

Genom åren har det blivit en del föreningsengagemang, under många år i internationella forskarföreningar inom mitt forskningsområde. Jag har bland annat suttit i styrelsen för de två största, med bas i USA. Det har inneburit många kongresser runt om i världen, ibland som medlem av arrangörskommittéer. Jag har tidigare under 8 år varit medredaktör för en av de större vetenskapliga tidskrifterna inom mitt område. De senaste åren har jag suttit i styrelsen för Genealogiska Föreningen, GF. Jag sitter också i styrelsen för en liten hundklubb, Curlyklubben.

Jag är intresserad av utbildningsfrågor och skulle vilja se en utveckling, med moderna webbaserade metoder, av mer avancerade utbildningar för släktforskare. Idag kommer många långt ganska snabbt och det finns ett behov av fördjupning. Det skulle också vara roligt att få fram attraktiva sätt att jobba och mötas för de yngre så vi får en rejäl nyrekrytering och en möjlighet för utbyte över generationerna.

roger lonnebjer

Roger Lönnebjer

Ledamot (2017-2019)


Geografiskt ansvarsområde: Skåne, Småland (utom Tranås och Tjust), Norrbotten och den del av Lappland som ingår i Norrbottens län.

Läs mer

Läs mindreFödd 1954 i Boden, Norrbottens Län. 1973 flyttade jag till Dalby i Skåne och har bott där sen dess. Har varit intresserad av historia i hela mitt liv och gjorde redan i årskurs fyra ett specialarbete om släktforskning. Sedan har min släktforskning varit till och från genom åren. När man blir aktiv i någon förening eller förbund så har man ännu mindre tid att forska. Men man får väldigt många nya bekantskaper att prata släktforskning och dess många problem med.

Mina forskningsområden är Piteå- och Skellefteåtrakten, delar av Finland samt orterna runt Kristianstad. Det finns fortfarande mycket att forska kring och jag har ännu inte DNA-testat mig.

2009 fick jag frågan om att ingå i styrelsen får dåvarande Skånes Genealogiska Förbund som idag heter Skånes Släktforskarförbund. Där satt jag i sju år varav sex år som dess ordförande och avgick därifrån 2016. Under de här åren var jag även med i ett par projekt som Sveriges Släktforskarförbund hållit i. Har även varit med att starta upp EmiWeb som är en skandinavisk portal för emigrantforskning. Sitter nu som dess ordförande sen 2016. Samverkans- och utvecklingsfrågor tycker jag är viktiga att arbeta med.

Viktoria

Viktoria Jonasson

Ledamot (2016-2018)

Björkgatan 25, 507 32 Brämhult
Tel: 033 - 24 15 50

Geografiskt ansvarsområde: Västergötland, Bohuslän

Läs mer

Läs mindreDet mesta av fritiden ägnas åt min familj, men sedan är det släktforskning som gäller. Fast jag brukar hinna med en hel del böcker och handarbeten också.

Sedan tio år tillbaka arbetar jag som högskoleingenjör vid SP Sveriges Tekniska forskningsinstitut där jag mest håller på med vakuumteknik, men även sysslar med en del kursverksamhet och projektledning.

Då jag skulle börja släktforska hade jag problem med att läsa gammal skrift. Lyckligtvis fick jag vara med i ett projekt hos Borås Släktforskare där vi läste in uppgifter från födelseböckerna och lade in dem i en databas. Det var riktigt bra lästräning! Dessutom passade jag på att be de andra släktforskarna om tips om hur jag skulle forska och sedan dess har min egen släktforskning rullat på - det brukar i alla fall bli någon ny uppgift varje dag.

Jag är engagerad i Borås Släktforskare där jag är styrelseledamot sedan åtta år tillbaka och kursledare sedan 2006. Mina egna rötter är till större delen från Sjuhäradsbygden, men jag har även anor från övriga Västergötland och lite från Småland, Halland, Bohuslän och Tyskland.

Sveriges Släktforskarförbund har så mycket att erbjuda föreningarna som man kanske inte alltid är medveten om. Jag hoppas på att få vara med om att skapa ännu fler fördelar för medlemmarna och att synliggöra möjligheterna på bästa sätt.

christian arnet

Christian Arnet

Ledamot (2016-2018)

Brahegatan 26, 114 37 Stockholm
Tel: 0708-145 400

Geografiskt ansvarsområde: Storstockholm, Södermanland, Gotland

Läs mer

Läs mindreJag har drivit TV-produktionsbolag sedan 1998 inom nischen historia för TV, främst SVT och TV4.

Jag har jobbat med tunga namn som Jan Guillou, Peter Stormare, Hans Villius, Dick Harrison, Peter Englund och många andra. Jag kan TV-hantverket från ax till limpa samt känner TV branschen väl. Jag har hundratals produktioner bakom mig. Just nu en del museifilmer och ett kulturarvsprojekt och därutöver ett par kungliga gravar som ska undersökas.

Jag vet vanligtvis vad som är en bra idé och kan förklara varför. Är van att starta och genomföra projekt och att ta hand om flera parters intressen.

Den senaste stora produktionen var Sveriges historia som resulterat i ett nytt historiskt standardverk hos ett bokförlag, en permanent utställning på Historiska museet och en sajt för alla svenska museer. I projektet ingick 12 timmar TV om Sveriges historia som visades på bästa tittartid på TV4 och som nu säljer bra som dvd-box. Alltsammans initierat på eget initiativ.

Jag har alltid varit intresserad av historia och rötter. Föreläste redan på gymnasiet om min egen släkt för klasskamraterna och ska precis till att filma mina äldsta släktingar för att dokumentera deras historier som annars riskerar att gå med dem i graven.

Är folkbildarivrig och har alltid sådana folkbildarprojekt på gång som säkerligen kan sammanlänkas med förbundet och gynna SSf.

I övrigt har jag en fil. kand-examen från Kulturvetarlinjen. Jag bor i Stockholm, jag är gift och har två döttrar. Jag är intresserad av idrott, musik (jag spelar flera instrument och är världsmästare i körsång), fiske och jag har nyligen tagit jägarexamen. Jag talar flera språk flytande.

Peter Niwongpeter niwong

Ledamot (2016-2018)

Hönsarvsgatan 1, 78475 Borlänge
Tel: 070 545 74 22

Geografiskt ansvarsområde: Dalarna, Värmland

Läs mer

Läs mindre

Jag är född 1959 i Värmland, flyttade till Dalarna innan skolåldern. Efter skolan har jag arbetat i teknisk verksamhet med början i marinen sedan i stålindustrin. Från 2011 som driftsingenjör på en energiavdelning, med energieffektivisering som ledstjärna. Jag har varit engagerad i flera olika styrelser både i fackföreningar men inte minst i vår lokala släktforskarförening, föreningen Släkt och Bygd i Borlänge, där jag varit ledamot, ordförande och redaktör.

Min släktforskning tog fart för ca. 30 år sedan, för att övergå till kursledare i släktforskning för ca. 15 år sedan. Just att lära nybörjare att dokumentera sina fynd på ett bra och säkert vis, tycker jag är viktigt. Men även att ta tillvara alla nya verktyg (som tex DNA) och källor som finns idag. De av mina rötter jag hittat tills idag, finns nog hela Sverige med några spår ifrån Finland och Tyskland också.

Hjördis Lundmark

Hjördis Katarina Lundmark

Ledamot (2017-2019)

Mällby 106 Kyrkda,l 873 92 Bollstabruk
Tel: 0612-231630, mobil: 070-2104960

Geografiskt ansvarsområde: Hälsingland, Medelpad, Ångermanland

Läs mer

Läs mindre

På styrelsemötet i Ådalens Släktforskarförening var vi alla överens om att det är angeläget med en deltagare från norr i Sveriges Släktforskarförbunds styrelse.

Jag är och har varit en verksam person med stort intresset för natur, hembygd och människor. De senaste10 åren har jag hållit på med intensiv släktforskning efter att jag flyttat till min släktgård i Kyrkdal. Men jag började släktforska redan på 1960-talet och då på Svar i Ramsele.

Ådalens Släktforskarförening i Kramfors är en guldgruva som betytt mycket och underlättat min forskning. I föreningsarbetet har jag bidragit med engagemang för föreningens program och öppethållande av föreningslokalen i flera år. Ådalen innehåller en rik historia.

Jag är utbildad Speciallärare och har arbetat inom Barn-Habiliteringen i Sundsvall. Ett av mina mångåriga intressen är "Svampars färgämnen" ett ämne jag skrivit två böcker om, har även undervisat i ämnet på Umeå Universitet.

Tack var mitt "svampintresse" har jag rest mycket sett mycket, Australien, Kina, USA, Canada, Island och Europa. I svampvärlden är jag en "känd" person.

eri 2017 mindre

Eri Larsson

ledamot (2016-2018)

Västra Allén 10, 254 51 Helsingborg
Tel: 042-214969, 0761-62 72 77

Geografiskt ansvarsområde: Skåne, Halland

Läs mer

Läs mindre

Mitt namn är Eri Larsson, född 1942 i Helsingborg. Tillsammans med föräldrarna bodde jag i Halmstad och Sölvesborg, men bor nu i Helsingborg sedan 60- talet.

Jag är gift med Bertil och har 2 söner, Per och Staffan samt 7 stycken barnbarn.

Har arbetat med administration, både statligt och kommunalt, bland annat inom gymnasieskolan i 25 år som personalassistent. Har varit med i olika föreningar, tycker föreningsarbete berikar den sociala biten.

Mitt intresse för historia har funnits sedan jag gick i skolan och jag tycker att gamla miljöer med inredning från 1700-talet och framåt är intressanta. Som släktforskare funderar jag på hur släktingarna bodde och hur de var klädda. Hur såg det ut där de bodde?

Har släktforskat i ca 15 år och har mina anor i Skåne, Blekinge och Småland. Är medlem i Helsingborgs Släktforskare- och Bygdeförening och ingår i styrelsen som sekreterare. När jag vill koppla av läser jag gärna deckare men också svensk och utländsk skönlitteratur.

Vad min vision med arbetet i Släktforskareförbundet skulle innebära kan jag inte riktigt precisera, men att knyta ihop förbundet och föreningarna ute i landet, skulle kunna vara en sak att jobba med, men även olika datorprogram som kan hjälpa oss släktforskare.

Bo Persson

Bo Peter Persson

Ledamot (2016-2018)

Konsistoriegatan 19A
582 34 Linköping
Tel: 013-14 34 90

Geografiskt ansvarsområde: Östergötland samt Tranås och Tjust i Småland

Läs mer

Läs mindre

Jag är född 1960 i Motala, uppvuxen och bosatt i Linköping. Efter studier och arkivtjänst i Uppsala är jag sedan 90-talets början verksam som stadsarkivarie i Linköping. Under mina studier, som främst var inriktade på svensk medeltid, kom jag att ägna mig åt medeltidsgenealogiska frågor och gick därifrån vidare till att utforska mina egna anor.

Mina rötter har jag främst i mellersta och södra Östergötland och norra Småland, med en utlöpare till Bollebygds härad. Jag kartlägger särskilt Lönneberga socken och forskar kring bondesläkter i norra Kalmar län. Särskilda intressen är även släktkretsar i Ydre härad och i socknarna runt Linköping, prästsläkter i Linköpings stift, östgötsk 1600- och 1700-talsgenealogi och Linköpings personhistoria fram till början av 1900-talet.

Under åren 2004-2008 var jag ordförande för Östgöta Genealogiska Förening och har även varit verksam i styrelsen för Svenska Genealogiska Samfundet. Jag har medverkat med antavlor och artiklar i bl.a. Svenska antavlor och ÖGF-Lövet. Jag har också varit mycket aktiv i Anbytarforum sedan starten 1999.

Med ny teknik har det blivit möjligt att ge bred tillgång till historiska källor. Digitaliseringen innebär att alltmer arkivmaterial görs tillgängligt oberoende av den arkivinstitution där det förvaras. Detta gör det möjligt för många att utnyttja handlingarna utan att originalen förslits. Samtidigt är denna masspridning inte oproblematisk, eftersom den på användarna ställer allt högre krav på kunskaper om såväl arkiven som de historiska sammanhang varur de stammar och på källkritisk förmåga. Kyrkobokföringens, de militära och juridiska arkivens ökade tillgänglighet har för många förenklat släktforskningen och allt fler tar till vara möjligheten att börja släktforska och intressera sig för hembygdens historia. Att arkivens användare lär sig mer om arkivens innehåll, lär sig förstå forskningsmetodik och ökar sin förmåga att tillägna sig ett historiskt betraktelsesätt är viktiga uppgifter där arkivinstitutioner, historiker och släktforskarnas organisationer tillsammans kan bidra till att höja kvaliteten. Dokumentationen och sammanställningen av den egna forskningen möjliggör en vidare spridning av forskningsresultat i form av både populära och mera vetenskapliga skrifter – förbundets årsbok är här viktig – och pekar i samma kvalitetshöjande riktning.

carina stromberg

Carina Strömberg

Ledamot (2017-2017)

Frösövägen 55
832 44 FRÖSÖN
Tel 063-10 11 14, 070-648 25 17

Geografiskt ansvarsområde: Jämtland, Härjedalen, Västerbotten och den del av Lappland som ingår i Västerbottens län

Läs mer

Läs mindre

Jag är född och uppvuxen i Örebro, med rötter i Bergslagen på min fars sida och rötter i Skåne på min mors sida. På en folkhögskolekurs på Medlefors i Skellefteå mötte jag Alf Strömberg från Vilhelmina, och det blev avgörande för min framtid. Jag har en bred norrlandsförankring genom att jag under årens lopp varit bosatt och yrkesverksam i norrlandslänen Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Jag har tyvärr inte bott i Norrbotten, men där har jag i gengäld tillbringat många fina semestrar i husvagn.

Mitt möte med lappmarkens historia har inspirerat mig att forska djupare i vad som drev människorna att söka sig till dessa trakter. Jag är sedan år 2010 ordförande för Lappmarkens släkt- och bygdeforskare, som efter några slumrande år åter har fått liv och lockat många medlemmar. Jag är också skattmästare i Johan Nordlander-sällskapet, som arbetar för att främja norrländsk humanistisk forskning. Mina övriga föreningsengagemang är suppleantplatser i styrelsen för Bernhard Nordh-sällskapet och i Härnösands stifthistoriska sällskap.

Jag hade redan som ung ett stort historieintresse, men trodde inte att jag kunde försörja mig på det. Jag satsade istället på ekonomi och har en ekonomexamen från Umeå universitet. På senare år byggde jag på med arkivvetenskap, 60 högskolepoäng. Jag har också läst Mittuniversitetets nybörjarkurs kurs i släktforskning och håller nu på med fortsättningskursen.

Jag har under hela mitt yrkesverksamma liv arbetat administrativt i offentlig förvaltning, inom kommun, landsting och stat. Jag var under sex år chef för Riksarkivets avdelning SVAR, Svensk arkivinformation. När landsarkivarien i Härnösand gick i pension år 2001 blev jag rekryterad till den posten och arbetade där fram till min pensionering. Tiden på SVAR var inspirerande och intensiv i digitaliseringens första trevande år. Under min tid som landsarkivarie var jag bl.a. starkt engagerad i de stora projekten med lantmäteriarkiven och inskrivningsmyndigheternas arkiv. Genom min yrkeserfarenhet har jag fått goda kunskaper om arkiven, vilket nu är en stor tillgång i mitt föreningsengagemang och i min forskning.

Revisorer

Revisor Lars Sundell, sammankallande, (2016-2018)

Revisor Marianne Strömberg (2016-2019)

Revisorssuppleant Björn Carlsson (2017-2019)

Revisorssuppleant Eva Almqvist (2017-2019)

Valberedning

Karl-Ingvar Ångström, ordförande
Eva Dahlberg, ledamot
Torbjörn Näs, ledamot
Ylva Amberntsson, ledamot
Thomas Fürth, ledamot

 

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Styrelsemöten

2018

31 aug
2 sept
26-27 okt