Mina barn, dina barn och våra barn

Tre systrar växer upp ihop, i samma familj, men är egentligen inte systrar. Den ena är syster till de andra två, som inte alls är släkt. Hur kan det bli så?
Du som är släktforskare förstår förstås att det handlar om halvsyskon i flera led. Se nedan.

XLM C90 3927

Fyra okända barn, som kanske är syskon eller inte alls släkt med varandra. Foto: Erhard och Emil Nilsson. Bildkälla: Länsmuseet Gävleborg, licens CC BY-SA.

abc

Så här är det med de tre systrarnas släktskap:
Anders var gift med Anna och fick dottern Amalia 1873. Anders dog 1875. Anna gifte om sig året efter med sin unge dräng Bengt och de fick dottern Beata 1877. Anna dog vid förlossningen och snart gifte Bengt om sig med Carin och de fick dottern Cecilia 1880. Det var på sätt och vis samma familj men efter ett tag bestod den av styvsyskon, halvsyskon, föräldrar och styvföräldrar. Amalia och Beata var halvsyskon. Beata och Cecilia var halvsyskon. Men Amalia och Cecilia var inte alls släkt, trots att de båda var halvsyskon till Beata.
Hade Bengt dött tidigt i äktenskapet med Carin och hon sedan gift om sig och fått barn i nästa äktenskap och så vidare, så hade det ju kunnat förändras betydligt mer.
Exemplet ovan är bara ett hitte-på för att visa vad jag funderar på.

Kärnfamiljen var ju inte alltid intakt, varken förr i tiden eller idag, det vet vi. Både vuxna och barn dog ifrån sina familjer, av sådant vi idag inte behöver oroa oss för särskilt mycket. Familjer förändrades.

Anledningen till att jag kom att fundera i de här banorna är att jag nyss läst en roman som heter "Teatern vid stranden" av den brittiska författaren Joanna Quinn. Den har inget alls med släktforskning att göra men handlar om tre syskon som heter Cristabel, Flossie och Digby. (En mycket läsvärd bok, rekommenderas.)
Cristabels mor, som jag tror hette Anabel, dog vid förlossningen. Hennes far Jasper gifte om sig med Rosalind och de fick Flossie. Jasper dog kort därefter och Rosalind gifte om sig med sin makes bror Willoughby. I det äktenskapet föddes Digby. Cristabel och Digby var alltså inte syskon alls, utan kusiner, men Flossie var halvsyster till både Cristabel och Digby. De tre barnen växte upp i egentligen samma familj men där föräldrarna med tiden byttes ut.
Liknande fall har jag nog stött på några gånger under min släktforskning. Ett jag minns är en av mina svärdöttrars förfäder som under senare delen av 1800-talet växte upp med sin styvfar och hans nya hustru sedan först hans far och sedan hans mor dött.

Idag pratar vi om "mina barn, dina barn och våra barn" efter skilsmässor och nya förhållanden som ger oss utvidgade familjer. Så var det också förr i tiden, men mer sällan på grund av skilmässor utan i stället för att en make dött. Så var det i min farmors fars familj.
Farmors far hette Kristoffer Johansson och föddes 1850 i Grimeton i Halland. Båda hans föräldrar Johannes Svensson och Agneta Henriksdotter hade varit gifta tidigare, blivit änka och änkling och gift om sig. Båda hade barn med sig från sina tidigare äktenskap. Kristoffer, som var yngst, hade åtta äldre syskon som var födda 1825-1847. 25 år äldre syskon var ju inte ovanligt, så stor åldersskillnad kunde det ju också vara i en intakt familj. Många kvinnor födde barn tills de närmade sig 50-årsåldern.

Kristoffer

Farmors far Kristoffer , född 1850, och hans familj.

Kristoffer levde tills han var 97 år och min pappa växte upp med sin morfar i hemmet. Kristoffers far var född 1798 och jag har ibland tänkt på hur få generationer det ibland är som spänner över en lång tid. Min pappa, född 1926, hade sin morfar hemma på gården, vars ena förälder var född på 1700-talet. På min pappas sida har jag kusiner födda i slutet av 1930-talet och som fortfarande lever och de har säkert också träffat sin fars morfar, den gamle Kristoffer som levde till 1947.

Kristoffer Erik

Till vänster min farmors föräldrars grav på Rolfstorps kyrkogård (eget foto). Till höger Kristoffer tillsammans med min pappas storebror Erik. Eriks äldsta barn föddes i slutet av 1930-talet, de är liksom jag barnbarns barn till Kristoffer, och de hann nog träffa honom. Jag ska fråga dem om det.

Det som kanske var mer vanligt var att en man var gift flera gånger, eftersom det var större risk att kvinnor dog i barnsäng.
Kristoffers farfar Sven Torsson var gift tre gånger. Först 1780 med Anna Andersdotter som dog 1788. Sedan 1790 med Börta Jönsdotter som dog i februari 1801. I december samma år gifte han om sig med Börta Arvidsdotter. Det är Börta Jönsdotter som är min ana. Jag har inte hittat några barn i det tredje äktenskapet, så familjen hade bara två barnkullar, från Svens första och andra äktenskap.

I mina barns farmors gotländska släkt har jag funnit skolmästaren Hans Jacobsson i Alva socken. Han var gift tre gånger. Först 1682 med Beata (okänt efternamn) och de fick tre barn 1682-1684. Sedan 1689 med Anna Hansdotter och de fick fyra barn 1690-1695. Till slut 1699 med Walborg Båtelsdotter och de fick nio barn under åren 1700-1719. Han blev alltså far till minst 16 barn.

Säkert fanns det de som var gifta både fyra, fem och sex gånger och fick barn i varje äktenskap. Har du något exempel på det i din släkt så berätta gärna i en kommentar här.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Amanda Marklund
Under jullovet
 

Kommentarer 6

Gäst
Gäst - Torbjörn Forss den lördag, 20 januari 2024 17:49

Hej.
Jag har med intresse läst din blogg under många och tycker att det är roligt att du flyttat till Västerås.

När jag läste din text om brokiga familjesammansättningar kom jag att tänka på min FM FF MF Anders, född i Grangärde 1761.
När Anders föddes hade han tre äldre syskon, bröderna Johan och Olov och syster Margareta. När Anders var tre år gammal dog Margareta, men året efter föddes systern Kerstin. Året därpå, när Anders var fyra år, dog hans mor och även brodern Johan och syster Kerstin.
Fadern gifte om sig med Elisabet och Anders fick en halvsyster som hette Kristina. Fem år senare avled även styvmor Elisabeth och fadern gifte om sig en andra gång, denna gång med en Brita. När Anders var 12 år avled fadern och även brodern Olov. Anders hela familj bestod nu av halvsystern Kristina och den andra styvmodern Brita.

Torbjörn Forss
Västerås

Hej. Jag har med intresse läst din blogg under många och tycker att det är roligt att du flyttat till Västerås. När jag läste din text om brokiga familjesammansättningar kom jag att tänka på min FM FF MF Anders, född i Grangärde 1761. När Anders föddes hade han tre äldre syskon, bröderna Johan och Olov och syster Margareta. När Anders var tre år gammal dog Margareta, men året efter föddes systern Kerstin. Året därpå, när Anders var fyra år, dog hans mor och även brodern Johan och syster Kerstin. Fadern gifte om sig med Elisabet och Anders fick en halvsyster som hette Kristina. Fem år senare avled även styvmor Elisabeth och fadern gifte om sig en andra gång, denna gång med en Brita. När Anders var 12 år avled fadern och även brodern Olov. Anders hela familj bestod nu av halvsystern Kristina och den andra styvmodern Brita. Torbjörn Forss Västerås
Eva Johansson den lördag, 20 januari 2024 18:33

Torbjörn: Så tragiskt att han förlorade så många i sin familj! Men detta var han förstås inte ensam om, det fanns nog många familjer som bestod av personer som inte var så mycket släkt egentligen. Ofta kunde nog barn, vars föräldrar dött, tas om hand av släktingar men släktingar fanns kanske inte. Och i det här fallet var det nog en godhjärtad styvmor som inte lät barnen komma på fattighuset.

Torbjörn: Så tragiskt att han förlorade så många i sin familj! Men detta var han förstås inte ensam om, det fanns nog många familjer som bestod av personer som inte var så mycket släkt egentligen. Ofta kunde nog barn, vars föräldrar dött, tas om hand av släktingar men släktingar fanns kanske inte. Och i det här fallet var det nog en godhjärtad styvmor som inte lät barnen komma på fattighuset.
Gäst
Gäst - Hans-Peter Stülten den måndag, 22 januari 2024 11:37

Tak for ett mycket intressant inlägg om ibland väldigt rörige familjerelationer.

Tak for ett mycket intressant inlägg om ibland väldigt rörige familjerelationer.
Eva Johansson den måndag, 22 januari 2024 12:12

Hans-Peter: Tack för att du läser! Ibland kan ju familjeförhållandena vara ganska så röriga. Kärnfamiljen var nog det vanligaste, men det fanns också så många andra familjekonstellationer.

Hans-Peter: Tack för att du läser! Ibland kan ju familjeförhållandena vara ganska så röriga. Kärnfamiljen var nog det vanligaste, men det fanns också så många andra familjekonstellationer.
Gäst
Gäst - Ing-Marie Åkerö den fredag, 26 januari 2024 21:30

Hej

Min farmors farfars far Jöns Andersson var gift 4 gånger. Vi härstammar från hans sista gifte.
När farmors farfar föddes var Jöns 58 år.

Hälsningar
Ing-Marie

Hej Min farmors farfars far Jöns Andersson var gift 4 gånger. Vi härstammar från hans sista gifte. När farmors farfar föddes var Jöns 58 år. Hälsningar Ing-Marie
Eva Johansson den fredag, 26 januari 2024 22:20

Ing-Marie: Då hade din farmors farfar säkert flera mycket äldre syskon? De tre första hustrurna, dog de i barnsäng?

Ing-Marie: Då hade din farmors farfar säkert flera mycket äldre syskon? De tre första hustrurna, dog de i barnsäng?
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild