Vad är sant och vad är falskt?

I en släktutredning till en kund kom jag nyligen till gården Träske i Kräklingbo socken på Gotland på 1700-talet. I kundens släkt finns en man som hette Jacob Larsson, född den 17 april 1713 och död den 17 januari 1786. Den 18 oktober 1737 gifte han sig med Brita Jostesdotter och flyttade då till hennes föräldragård Österby i samma socken.

När Jacob dog står det i kyrkboken att hans föräldrar var Lars och Helena i Träske. Ordagrant står det "Lars et Helena Träske". I flera socknar vid den här tiden har prästerna bara skrivit förnamn och gårdsnamn på folk. I dödsnotisen står också Jacobs födelsedatum:

1786

1737

I vigselnotisen 1737 står det att Lars kom från Träske och Brita från Österby, dvs "Jacob Larsson Träske och Bryta Jostesdr. Österby" (vigsel nr 1).

När jag såg detta förväntade jag mig att gossen Jacob som föddes den 17 april 1713 också skulle vara född i Träske, men när jag sökte i Arkiv Digitals eminenta register för födda, vigda och döda i delar av Sverige står det Ekeskogs som födelseort i träffen. "Så de bodde där först och flyttade sedan" hann jag tänka medan sidan i födelseboken laddade. Men när jag läste där står det ju Träske. Eller... Vad säger du? Jag tolkar det som Träskes även om den versala bokstaven T nästan ser ut som ett E. Jag tolkar det definitivt inte som Ekeskogs. Har jag rätt eller har jag fel? Födelseboken 1713:

1713

Två barn föddes i Träske på våren 1713. Årets födelse nr 2 i Kräklingbo var Pers dotter Elisabeth. Där läser jag att det står "Pär Treskes dotter". Födelse nr 3, där läser jag "Lars Treskes son" som föddes den 17 april och fick namnet Jacob.

Jag kan förstå hur det har gått till. Att den som gjort avskriften tolkat begynnelsebokstaven som E och sedan kanske sett ett k i namnet och tagit för givet att det då måste vara Ekeskogs, en av socknens gårdar.

Igår skickade jag in en rättelse till AD och jag förutsätter att någon där granskar detta, så får vi se om jag får medhåll.

Mitt syfte med det här inlägget är att visa att det är viktigt att kontrollera alla registeruppgifter i originalkällorna. Det kan inte nog poängteras. Men tänk också på att söka lite kreativt i alla sökbara register. Det är avskrivna uppgifter och det kan givetvis bli fel, inget konstigt med det.

Jag är verkligen tacksam för alla de register som numera finns hos AD och förstår att det kan bli fel. Registren kommer från många olika håll, både föreningar, enskilda släktforskare och (tror jag) AD:s eget samarbete med My Heritage.

Det som är mer allvarligt är att fel sprids mer eller mindre okontrollerat på nätet, och i det här fallet har det skett innan AD hade register. Så bara för att en uppgift finns på flera ställen på nätet betyder det inte att den är sann. Uppgiften att denne Jacob skulle vara född i Ekeskogs finns i flera upplagor på nätet, både på Geni, i Anbytarforum och i privata släktträd.

Ett annat fel som spridits i samma sammanhang är namnet på Jacob Larssons mor. Hennes namn uppges på flera ställen vara Maria Mårtensdotter men i dödsrunan i kyrkboken skrev ju prästen att hon hette Helena. Hur kunde det bli så? Svaret tror jag beror på följande.

Jacobs far hette Lars Persson. I Kräklingbo CI:1 på sidan 51 finns en notis om att Lars Pedersson gifte sig med Maria Mårtensdotter från Lilla Hammar den 29 november 1691. Där nämns inget gårdsnamn för Lars Pedersson så vi kan inte vara säkra på att det är Jacobs far, men det kan det ju vara:

1691

I Träske föddes ett tvillingpar 1693 med Lars som far men inget namn på modern. Båda tvillingarna dog som spädbarn. 1708 föddes flickebarnet Helena i Träske med Lars som far och Elin som mor. När Jacob föddes 1713 står inte moderns namn i kyrkboken. Om Lars Pedersson är Jacobs far så kan ju Maria Mårtensdotter ha dött och fadern gift om sig i en annan socken med Helena/Elin. Elin kunde användas som en kortform av Helena så Elin som är nämnd som flickans mor 1708 och Helena som är skriven som Jacobs mor vid hans död måste vara samma person.

Det som förvånar mig är att uppgiften att Maria Mårtensdotter skulle vara mor till Jacob Larsson har spridits trots att det står i hans dödsnotis i kyrkboken att hon hette Helena.

Själv har jag bara läst i kyrkböckerna, inte i domböcker, skattelängder eller andra arkivhandlingar där mer uppgifter kan finnas om den här familjen.

Bildkälla, samtliga bilder: Arkiv Digital.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Släkten runt hörnet... igen
Semestertider
 

Kommentarer 2

Stefan Simander den söndag, 16 juli 2023 08:12

Om man ska vara lite petig, så står det "Pär Treskes dotter" och "Lars Treskes son", samt "Lars Pedersons Bröllop medh Maria Mortensdotter till L. Hammars".

Om man ska vara lite petig, så står det "Pär Treskes dotter" och "Lars Treskes son", samt "Lars Pedersons Bröllop medh Maria Mortensdotter till L. Hammars". :p
Eva Johansson den söndag, 16 juli 2023 11:46

Stefan: Tack för ditt påpekande! Rätt ska vara rätt och nu är ä rättat till e. Men där jag skriver om bröllopet 1691 är det inte ett citat utan namnen är normerade.

Stefan: Tack för ditt påpekande! Rätt ska vara rätt och nu är ä rättat till e. Men där jag skriver om bröllopet 1691 är det inte ett citat utan namnen är normerade.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild