Släkten runt hörnet... igen

Vikingabt

För några bloggar sedan, skrev jag om fartblindhet i släktforskningen. Jag påtalade att även om det är jättekul att släktforska sig ner till medeltiden, så får man inte glömma bort den mer närliggande släkthistorien för den sakens skull. Låt mig nu ta ett litet exempel på hur gynnsamt möte med nu levande släktingar kan bli! 

Under den gångna helgen hade jag besök av en mig närstående släkting med fru. Medan övriga familjen var ute på golfbanan, tillbringade min släkting och jag eftermiddagen framför min dator, där jag stoppat in en CD med gamla släktbilder som digitaliserats ur min farfars fotoalbum ett antal år tidigare. Under den eftermiddagen hann min släkting:

Identifiera flera personer som dött innan jag hunnit träffa dem, och således inte visste vilka det var, trots att bilderna var relativt sena (1960-tal troligen). 

Förklarat åtminstone två saker i släktens närliggande historia som jag undrat länge över, och som inte tycks finnas dokumenterat någonstans. 

Upptäckt att CD:n ifråga innehöll betydligt fler bilder än jag från början lagt märke till. Plötsligt mångdubblades fotona! 

Lyckats identifiera i alla fall någon ort trots att den var fotograferad från luften (farfar var Malmslättflygare). 

Men lyckligtvis hade jag något att bidra med i gengäld. Min släkting hade aldrig sett bilderna förr, och fick nu möjlighet att tanka ner dem på en pinne. Dessutom hade jag hittat en liten anekdot om farfar, som faktiskt var ny för honom. (För min släkting, inte farfar alltså!). 

Dessutom hade vi båda, tror jag, en oerhört trevlig och intressant eftermiddag i det förgångna! 

 

Nu tänkte jag ta lite semester ett par veckor, så på återseende i augusti. 

Trevlig släktforskarsommar alla! 

Bilden: Ett vikingaskepp kommer farande i Norrtälje och får symbolisera allas vår urtida släkthistoria... Foto: författaren

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Sommarminne
Vad är sant och vad är falskt?
 

Kommentarer 3

Stefan Simander den onsdag, 19 juli 2023 01:05

Fotografiskt minne är bra att ha!

Fotografiskt minne är bra att ha! :p
Ann-Christin Magnusson den onsdag, 19 juli 2023 11:43

Än en gång får vi bevis på att foton är ovärderliga - även om det tar ett tag innan man hittar fakta som namn och årtal! Jag är så glad att jag hittade till "släktforskningsträsket" tack vare pappas gamla fotoalbum.
Skön semester önskar en annan foto-entusiast!
Ann-Christin

Än en gång får vi bevis på att foton är ovärderliga - även om det tar ett tag innan man hittar fakta som namn och årtal! Jag är så glad att jag hittade till "släktforskningsträsket" tack vare pappas gamla fotoalbum. Skön semester önskar en annan foto-entusiast! Ann-Christin
Maria Timashans den onsdag, 19 juli 2023 16:06

Håller fullt och helt med om att de nu levande släktingarna är viktiga och att tiden nu inte kommer åter, medan det i nästa vecka, i vinter eller senare går att använda sig av alla tillgängliga register för att hitta släkten bakåt.
Jag har hittat alla utom en släktgren tillbaka till ~1720 och helt ärligt, jag har ingen strävan av att nå ännu tidigare generationer men jag har stor längtan att finna så många som möjligt av mina nu levande sysslingar, bryllingar, sysslingbarn etc i USA och Kanada.
I min släkt, två-fyra generationer bakåt har jag minst 70 emigranter så med det i åtanke lär det finnas några hundratal som kanske, kanske inte, stannade kvar i länderna på andra sidan Atlanten.
Hittills har jag bara träffat fyra av dem, men åh så mycket de har berikat mitt liv!

Håller fullt och helt med om att de nu levande släktingarna är viktiga och att tiden nu inte kommer åter, medan det i nästa vecka, i vinter eller senare går att använda sig av alla tillgängliga register för att hitta släkten bakåt. Jag har hittat alla utom en släktgren tillbaka till ~1720 och helt ärligt, jag har ingen strävan av att nå ännu tidigare generationer men jag har stor längtan att finna så många som möjligt av mina nu levande sysslingar, bryllingar, sysslingbarn etc i USA och Kanada. I min släkt, två-fyra generationer bakåt har jag minst 70 emigranter så med det i åtanke lär det finnas några hundratal som kanske, kanske inte, stannade kvar i länderna på andra sidan Atlanten. Hittills har jag bara träffat fyra av dem, men åh så mycket de har berikat mitt liv!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild