Jakten går vidare

För lite mer än ett halvår sedan berättade jag om mitt letande efter min farfars farfars far, letade efter kopplingar så att jag skulle kunna kolla upp Y-DNA och vad det kan ge. I en kommentar så fick jag tipset att titta på bouppteckning efter farfars farfar, och eftersom det var Niklas Hertzman som tipsade så förstår nog många att den naturligtvis fanns på Arkiv Digital. Där fanns uppgifter om den försvunne sonen, han som försvann i böckerna, men som dök upp i bouppteckningen, tillsammans med änkan och min farfars far.

Bouppteckningar är ju bra att leta i eftersom de ska innehålla uppgifter om alla inblandade arvingar, och förhoppningsvis även var de bor.  Nu vet de som letat efter försvunna släktingar att det inte alltid är så.  Jag undrar hur många gånger som en besvikelsens suck hörts när det inte står något alls, eller när det står för många av de som emigrerat att de finns på okänd ort i Amerika.  En sådan suck hördes inte från mig eftersom det fanns en uppgift om var den jag letade efter skulle återfinnas. Fast det kom en annan suck när det inte finns ett spår av honom på den angivna platsen.

Men om någon nämns så torde vederbörande vara i livet i alla fall, bara det en framgång. Och på tal om att nämnas, så kom det fram ett tunt papper ur en bok som min farfar haft. I huvudet kan man se en benämning som kommer från en tingshandling år 1861, en tid efter bouppteckningen. Det är ett bouppdelningsdokument, upprättat efter att samtliga arvingar så begärt. Det är alltså en uppföljning på bouppteckningen, och när jag läser den så har det tillkommit ett namn till.  Var inte alla med på bouppteckningen?  Det trodde jag det skulle göra, men här finns en person till, inte ett namn som jag skrev utan beteckningen en dotterdotter som är omyndig. Hade hon glömts bort tidigare, visste man inte att dottern/systern hade barn.  Kanske missade man det, eller vad kan det ha berott på.

Nu borde jag ha tänkt på det tidigare, men jagar man Y-DNA så blir det lite av tunnelseende på manliga avkommor. Med tanke på att dottern/systern dog 13 år tidigare och hennes make 5 år innan bouppteckningen, så fanns det kanske svårigheter med kommunikationen. Men nu, mer än 160 år senare så gör det här dokumentet att jag fick ny energi att leta efter dotterdotterns ättlingar, de finns alla i USA, så då blir det två flugor i en smäll, både att leta släkt och att nyttja amerikanska källor.

Och här kunde det ha slutat om det inte varit det som fanns på baksidan av papperet, där det mesta bleknat bort, men där jag ser tre underskrifter, två stycken med beteckning m h o p och en där det står min farfars fars namn med orden egen händit under. Undrar om han var stolt över. att kunna skriva, något som hans äldre bror tydligtvis inte så bra på. Om du undrar vad m h o p betyder, så är det nästan samma sak som det som används idag mhpp, med handen på pennan.  Skillnaden är att här så tänkte man på ” med handen om pennan”.  De två som har beteckningen under sina namn, höll i pennan men någon annan förde den.

Eget dokument fotat av författaren

Så nu vet jag att den eftersökta brodern lever ett tag till, så det blir att leta mer, och lusläsa fler kyrkböcker för någonstans måste han ju finnas om han inte gått upp i rök. Tänk om han också emigrerat, undrar hur det var att inte kunna skriva sitt namn i det nya landet. Språket var säkert också ett problem. Men å andra sidan, många klarade ju av det så det gick säkert bra. Undrar om de 6 riksdaler riksmynt han fick i arv räckte till en biljett.  Det finns lite olika sätt att beräkna värdet, ett är att det motsvarar varor för ett värde av 420 kronor idag, ett annat är att det är motsvarade betalning för lika lång arbetstid som 14018 SEK år 2024 för en industriarbetare.  Det är ganska stora skillnader i de beräkningarna. 

Men jag fortsätter min jakt, ha det bra med att hitta det du letar efter.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Porträtt på kriminella
Att ha och inte ha i släktforskningen
 

Kommentarer 1

Stefan Simander den torsdag, 01 februari 2024 21:22

Spännande!

Spännande! :p
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild