Sök

Ibland kan mina texter handla om det som hände för riktigt länge sedan, ibland ligger det närmare i tiden och just den här texten ligger väldigt nära nutid och till och med en bit in i framtiden. Släktforskning ska kanske inte handla om framtiden, men i just detta fall så tänker jag mer på resultatet av släktforskning och att det kan ge spår på olika vis. Ibland blir det böcker, websidor eller databaser som blir resultatet och de är ju på många sätt bra att bevara allt det arbete som lagts ner.  Att efter många timmars, dagars, månader och år av letande få visa upp det som hittats på ett intressant sätt kan ju också vara en del av forskningen. Vi ser en del i årsboken, som nyligen beskrevs i en bloggpost här, det finns i olika tidskrifter från olika föreningar och det finns det som kopplas till en person.

Arvid Lundbäck, en gång mycket verksam i Genealogiska Föreningen, startade en stiftelse, Arvid Lundbäcks stiftelse, utifrån intäkter från en läsapparat, videologen.  Varje år delar stiftelsen ut medel som stöd till intressanta verk eller gärningar.  En motprestation av mottagaren är att skänka något/några verk som framtagits genom stödet från stiftelsen, och de överlåtes då till Genealogiska Föreningen.

Som ett resultat av tidigare ansökningar så finns det tillfällen då överlämnandet blir en realitet, och det kan se ut så här.

Foto Malle Caesar


Boken om byn Kvek av Charlotta Medin och boken Tjänt väl, om Högsjös indelta soldater, framtagen av Högsjö Kulturmiljöförening har överlämnats till Genealogiska Föreningens ordförande Thomas Fürth av stiftelsens ordförande Mats Ahlgren, Dessutom har Genealogiska Föreningen fått material från Chicago, intressant sammanställning och bilder på över 700 biblar med svensk bakgrund med inskriptioner. Materialet framtaget av Lena och Björn Dramsvik, där stiftelsen bidragit till deras arbete. Det materialet kommer senare att presenteras av föreningen

Det är , som sagt, resultatet av tidigare ansökningar och visst kan det vara lockande att få sitt alster beskrivet i en framtida överlämning. Och nu är det dags att söka stipendium från Arvid Lundbäcks stiftelse. Passa på att söka medel till presentation av just ditt material. Tänk att kunna presentera just din forskning på ett sätt som gör att även kommande generationer kan ha nytta och glädje av den. 

I år kommer stiftelsen att se positivt på forskning om soldater och deras familjer. Gruppen värvade soldater är prioriterade. Hur var det under krigstågen? Hur gick det till exempel för de familjer som följde med soldaten och vad hände med de som stannade hemma? Även om årets inriktning kommer att ha prioritet vid tilldelning av medel, så går det naturligtvis att söka för helt andra ämnen.

Vill du veta mer om hur det går till när du ansöker, till vem du skickar din ansökan och när du måste ha skickat in den så finns det mer att läsa på  https://www.rotter.se/senaste-nytt/4200-sok-bidrag-till-ditt-projekt-om-soldater-i-slaktforskningen

Tveka inte, klicka på länken och börja en rolig resa.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Historier om brott
Farmors morfar Albert Sandström
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
30 april 2024

Captcha bild