Fler vill veta mer

I radioprogrammet Vetenskapsradion Historia förra veckan konstaterar programledaren Tobias Svanelid att historieintresset ökat väldigt mycket på senare tid. Historieprofessorn Dick Harrison bekräftar detta i samma program, han säger att han får massor av frågor och många utgår från släktforskning. Dvs att frågeställaren vill veta mer om det som rör "sitt eget mikrokosmos" som Dick Harrison uttrycker det. Alltså inte bara det som rör den egna släkten utan också lokalsamhällets historia.

mamma kusiner
En del av min egen släkt för länge sedan. Min mamma Gertrud Dahlberg står i mitten i rutig klänning intill sin mormor Amanda Johansson. Kan det vara 1939? Kanske 1940? Min mamma var född 1924 och hon ser ut att vara 15-16 år här. Fotografiet är taget vid ett släktkalas hemma hos min mormors mor i Buskabygd i Gällareds socken i Halland.

Det här är något som jag också har märkt, det ökade historieintresset. När jag började släktforska på uppdrag för nio år sedan fick jag sporadiska förfrågningar och hade fortfarande det allra mesta av min försörjning från arbetet som frilansjournalist. Numera är det tvärtom, släktforskningsuppdragen är betydligt fler och ökande i antal. Det har framför allt varit en påtaglig ökning det senaste året och jag har funderat på om pandemin och den sociala isolering som blivit följden kan ligga bakom. Alltså att man allt mer börjar fundera på sin egen släkthistoria och inser att man vill veta mer om den. Framför allt ökar förfrågningarna från dem som växt upp utan kontakt med en del av sin biologiska släkt, t ex de som blivit adopterade eller de som haft en frånvarande (men inte okänd) far.

Uppmärksamheten i media bidrar säkert också. Inte bara om DNA-test i släktforskningen utan också tv-program om hushistoria och letandet efter arvingar. Vi i Sverige läser ju många deckare och att släktforska kan ju vara lite detektivarbete. Så när jag presenterar kundens släkthistoria i en berättelse kanske det upplevs lite som att få svar på gåtan om den egna identiteten. Många kunder bekräftar att de tycker att innehållet i den rapport de får är spännande och intressant men att ta upp de mer djuplodande orsakerna ingår inte i en kundrelation.

Jag hade i alla fall inte förutsett detta ökande intresse under pandemiåret. Men kanske har många också blivit varse hur skört livet kan vara och bestämt sig för att inte vänta med att ta reda på sin släkthistoria. Det kan jag själv känna som en drivkraft, att jag inte kommer att leva för evigt och eftersom jag vill lämna vidare till mina barnbarn så mycket som möjligt om deras släkthistoria så vill inte jag heller skjuta upp redovisningen av vår släkthistoria så länge till.

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Karl Lundgren
En sten
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
1 Maj 2024

Captcha bild