Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

 • Hem
  Hem Här hittar du alla blogginlägg på sidan.
 • Taggar
  Taggar Visar en lista på taggar som använts i bloggen.
 • Bloggare
  Bloggare Sök efter din favoritbloggare på sidan.
Postad av i Rötterbloggen
 • Teckensnitts storlek: Större Mindre
 • Träffar: 1649
 • 0 Kommentarer
 • Skriv ut

Rättstavning, Invigning, Parkering och Väder ….

Rättstavning, Invigning, Parkering och Väder ….

 

Det är vad min blogg handlar om idag! Först rättstavning!

Brevlådan på bilden kommer jag ihåg sedan barnsben. Den fanns vid min mammas barndomshem. Min morfar har gjort den och mamma tog hand om den när huset såldes.  Namnet på brevlådan förbryllar mig. Min morfar hette Erkers Olof Andersson och han tog släktnamnet Erkers någon gång på 1920-talet, men varför har han stavat namnet Erkers utan r på brevlådan? I alla Församlingsböcker står det Erkers, men när min morfar dog så står det Erkes i dödsannonsen precis som på brevlådan. Min morbror hette Erkers med r. Så vitt jag vet stavar alla morfars syskon med r. När jag frågar mamma säger hon att morfar kanske inte var så bra på att stava och så råkade det bli fel! Det låter ju konstigt tycker jag men kanske var det så.

Annars kunde ju det här med namn bli lite hur som helst. Mamma har alltid hävdat att hon skulle ha hetat Ingrid Mariana (Mariana efter sin mors syster, som dog som ung), men hon har alltid i alla papper hetat Ingrid Marianne! Jag har dock läst i födelseboken och där står det Ingrid Mariana! Men en senare präst har ändrat detta till Ingrid Marianne! Trodde han att var en felstavning? När jag berättade detta för mamma konstaterade hon bara ”Ja, har jag nu hetat Ingrid Marianne så länge så får det väl duga i fortsättningen också.”  Att man kunde byta efternamn bara för att man hade lust att heta något annat det vet vi ju. Det tror jag att vi alla har hittat någonstans i våra släkter. Men det har ju inte med rättstavning att göra.

Några ord om Värmlandsörnen på fotot. Den har vi fått efter mina svärföräldrar. Min svärfar köpte örnen någon gång på 1970-80-talet av ”smen på Dal” (d v s Dalsland) som gjort den.  ”Smen på Dal” är kusin med min man. Ja, d v s den ursprunglige smen.  Idag är det en annan som är ”smen på Dal”. Både brevlådan och örnen finns nu på väggen till vårt gästhus på landet.

Så på vår vägg samsas Dalarna, Värmland och Dalsland. Och det speglar ju vår familj. Borde få upp något västgötskt, norrländskt, åländskt och finskt också på väggen för att ”släkttavlan ska bli komplett! Nej, då blir det nog för mycket. Jag tror det får räcka med det som är!

Nästa punkt: Invigning.

Nu är det verkligen inte långt kvar till årets släktforskardagar! Hoppas att du som läser detta har kollat upp hemsidan www.sfd2014.se och Facebook så att du inte missar något.  Ta t ex Invigningen, den går inte av för hackor. En landshövding, en f d landshövding, en mässgeneral, en nytillträdd förbundsordförande och musikaliska överraskningar med Erik Rynefors. (Jag kan avslöja något: Clavinova och Mannhem!) Det är väl inte dåligt? Lite överraskningar kommer det förresten att bli även på lördagskvällens bankett!

Nu kommer vi till lite kort om parkering:

Det här med parkering kan ju vålla problem. För att du ska vara så bra förberedd som möjligt så ska du kolla även detta på hemsidan och på FB. Vi har många bra tips för var du kan parkera. Det är ju onödigt att behöva åka runt och leta.

Så till vädret:

b2ap3_thumbnail_20140803_165058.jpg

Vädret de senaste dagarna måste jag faktiskt skriva om! Jag har upplevt många åskväder, men de senaste dagarna har varit exceptionella här i Värmland! I tidningen läste jag idag att i söndags var det blixtrekord i hela landet och allra intensivast var det i ett område från Karlstad uppåt mot nordost. Måndagen var inte heller dålig och det lär inte vara slut än. I måndags råkade jag vara ute i det värsta ovädret. Det blåste, blixtrade och knallade rakt över mig. Och störtregnade! Inga regnkläder, ingen paraply! Gissa om jag blev blöt! Men förhoppningsvis har det i alla fall åskat över till Släktforskardagarna i slutet av månaden! Vi håller tummarna för det!

 

Kommentarer