Sveriges dödbok webb

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
09 Maj 2024
En borttappad pappa eller fel förälder, är det något som vi egentligen vill uppleva. En fråga som blir mer och mer aktuella ju fler som börjar släktforska och halkar in på DNA-test.  Eller som kanske blir tillfrågad om att hjälpa till med att lö...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

11
maj
Kyrkogårdsvandring med Arne Westberg

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


11
maj
Utflykt till Hjorted

Tjust Släktforskarförening


11
maj
Besök hos Nostalgimuseet i Österåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


12
maj

13
maj
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


14
maj
Öppet hus - kl. 13.00-16.00

Södertälje Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

elsa sjodalFå har betytt så mycket för den västsvenska släktforskningen som Elsa Sjödahl. Med den stora kunskap hon har i att läsa äldre handskrifter har hon kunnat bistå släkt- och hembygdsforskare och andra historieintresserade med material av mycket stort värde i ett svårforskat material.

Under 1980-talet skrev Elsa Sjödahl gårdshistoria för Steneby socken i Dalsland. Den sträcker sig så långt tillbaka som det är möjligt att komma, dvs. till 1400-1500-tal på de flesta gårdarna. Ägarförhållandena har utretts på varje gård och genom domböckerna får man reda på allt som hänt i stort som smått. Detta är sannolikt en av de grundligaste gårdsforskningar som tryckts i Sverige.

Under många år arbetade Elsa Sjödahl dessutom med renskrivning och komplettering av domboksmaterial som en annan dalslandsforskare, Anders Edestam, gjort. Det resulterade i att Dalsland nu har domboksmaterial från 1600-talet utgivna i alla sina fem härader.

Elsa Sjödahl har tidigare uppmärksammats av bl.a. Nordiska Museets för sin gärning med motiveringen att hon "under 35 års tid transkriberat Dalslands domböcker för åren 1601, 1607 samt 1613-1730."

Elsa Sjödahl, som är född 1917, arbetar fortfarande vidare trots sin höga ålder. Hon fortsätter nu med att tyda Tössbo härads domböcker efter 1675.
Sveriges Släktforskarförbund vill därför lyfta fram den skatt Elsa Sjödahl har tillgängliggjort och hoppas att andra forskare ska inspireras av Elsas arbete med domboksforskning.

Läs mer i Angeläget nr 1 2014.