Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Nya handbocker sfd2016I helgen släpps våra två nya handböcker i samband med Släktforskardagarna i Umeå, har du inte möjlighet att ta dig till Umeå kan du köpa dem till mässpris under lördag (20/8) och söndag (21/8) i Rötterbokhandeln.

Källkritik och källhänvisningar

Kallkritk och kallhanvisningar omslagFör att kunna förstå vad olika källor har att berätta om släktsamband behöver släktforskaren använda de källkritiska reglerna. Hur ska man värdera påståenden i olika källor? När släktforskaren sedan gör påståenden om släktsamband måste grunderna för detta påstående dokumenteras så att andra kan pröva det. Då måste de använda källorna dokumenteras genom tillräckligt noggranna källhänvisningar.

Källkritik och källhänvisningar är temat för handbok nummer 11, som går igenom hur man använder de källkritiska reglerna inom släktforskningen samt hur man kan dokumentera sina källor i olika sammanhang för att undvika misstag och fallgropar. Du hittar boken den här!

Samiska rötter

sameomslag mindreBehövs det verkligen en särskild handbok för släktforskning med inriktning mot samer? Bedrivs inte släktforskning på samiska släkter på samma sätt som annan släktforskning? Svaren på dessa frågor är både ja och nej. Visst går det att använda en allmänt hållen handbok i släktforskning även när man släktforskar på samiska släkter.

För att förstå källorna i ett vidare sammanhang och ur ett samiskt perspektiv, behövs fördjupande kunskap om samisk kultur, historia och samhälle. Därför har handboken Samiska rötter Släktforska i svenska Sápmi kommit till. I tio tematiska kapitel erbjuds släktforskaren grundläggande insikter och handfast vägledning för att närma sig och bättre förstå sin samiska släkthistoria. Du hittar boken här!