Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Bokanmälan: Källor till invandringens historia 1840-2000

kallor t invandringens h1840 2000Vill du veta mer om dina invandrade anfäder? Eller har du hittat släktingar i oväntade delar av världen genom ditt DNA-test och vill veta mer?

Invandrare har i alla tider kommit till Sverige och många av oss invandrade anfäder i våra släktträd. Men trots att det finns många och tydliga spår av migrationen kan det vara svårt att hitta rätt i källmaterialet. Därför kan vi glädja oss åt att en ny, kraftigt omarbetad och utökad andra upplaga av Lars Hallbergs Källor till invandringens historia nyligen släppts av Riksarkivet.

Källor till invandringens historia har skrivits för att vägleda både den som studerar invandringsfrågor i allmänhet och den som är intresserad av enskilda människoöden, till exempel släktforskare.

Lagstiftning och arkivhandlingar

Den första upplagan av omfattade perioden 1840-1990 (utgavs 2001) och är sedan länge slutsåld. Den helt nya - andra upplagan - är kraftigt omarbetad och utökad.

Källor till invandringens historia 1840-2000 berättar om lagstiftningen som styrt myndigheternas verksamhet på invandringsområdet och de olika typer av arkivhandlingar som blivit resultatet av deras handläggning.

Det mesta av källmaterialet som tas upp i boken finns hos Riksarkivet, men även material hos andra myndigheter och arkivinstitutioner behandlas. Den nya upplagan sträcker sig till år 2000 (i vissa fall fram till 2016) och tar upp viktiga förändringar, till exempel lagändringar som följde på Sveriges anslutning till EU.