Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


29
apr
Säffle - Fotograf Forsgren

Värmlands Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

ortnamnHar du också träffat på förbryllande ortnamn när du släktforskat? Eller behöver du hjälp på traven att tyda det prästen plitat ned?

Lagom till bokmässan, som ju nyss avslutats i Göteborg, lanserade Institutet för språk och folkminnen en ny upplaga av Svenskt ortnamnslexikon.

Här behandlas över 6 000 namn på städer, kommuner, samhällen, socknar, sjöar, älvar och berg i Sverige. Du får veta såväl vad namnen betyder som hur de kommit till.

Den nya upplagan är en rejäl omarbetning av den förra, som kom 2003. Ett stort antal artiklar har reviderats enligt de senaste rönen, och nya namn, kartor och illustrationer har tillkommit.

Mer om svenskt ortnamnslexikon läser du här.

Ett utmärkt komplement är CD-skivan Svenska ortnamn som fortfarande finns att köpa genom Rötterbokhandeln. I stället för fakta om namnens ursprung får du här snabba svar på vad prästens halvt oläsliga kråkor kan tänkas betyda.

Detta eftersom det går att söka på delar av ortnamn (för-, mellan- och efterled). På CD-skivan finns uppgifter om hela 403 000 ortnamn!