Sveriges dödbok webb

Rötterbloggen

Helena Nordbäck
07 Maj 2024
Jag har, som jag skrivit om så många gånger tidigare, en hel del prästerliga anor i Halland, framför allt i mellersta och södra delen. Men ytterst få av dessa anor har tagit sig över Hallandsåsen till eller från Skåne. Förutom familjen Revigin, som t...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

08
maj
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


08
maj
Öppet Hus

Falubygdens Släktforskarförening


11
maj
Kyrkogårdsvandring med Arne Westberg

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


11
maj
Utflykt till Hjorted

Tjust Släktforskarförening


11
maj
Besök hos Nostalgimuseet i Österåker

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


12
maj

13
maj
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

kanna webbEkonomisk-historiska institutionen på Uppsala universitet efterlyser hjälp av Rötters läsare att hitta källmaterial till ett forskningsprojekt som handlar om kvinnors arbete i hemmet kring sekelskiftet 1900.

Sällan bevarat

Ett intressant, men sällan insamlat material, är dagböcker och hushållsböcker. Till forskningsprojektet efterlyses därför dagböcker och hushållsböcker som innehåller upplysningar om vardagens arbete (tvättning, städning, matlagning, vävning, sömnad, inköp, etc.) i hemmen (helst bondehemmen) på landsbygden i Härjedalen och Jämtland 1880-1930.

Forskaren Marie Ulväng har tidigare skrivit avhandlingen Klädekonomi och klädkultur – böndernas kläder i Härjedalen under 1800-talet, i ekonomisk historia. Nu arbetar hon alltså med forskningsprojektet, Huslighet och hälsokonsumtion. Nya varor, nya vanor och förändrade hushållsstrategier i Sverige 1880-1930, som i hög grad handlar om kvinnors arbete i hemmen.

Har du något källmaterial som du tror kan vara av intresse för projektet? Hör då av dig till Marie Ulväng på Uppsala universitet: marie.ulvang@ekhist.uu.se, 018-471 1224.