Forska i domstolsarkiv

Domböcker är ett källmaterial som kan ge släktforskaren mycket kött på benen om förfäderna. Väldigt många var inblandade i rättstvister, antingen som offer, gärningsman, vittne eller en stridande part. Många trätor gick till domstol förr i tiden, inte bara svåra brott och marktvister.

Om vad man kan få ut ur domböcker och annat domstolsmaterial handlar en ny handbok som släktforskarförbundet snart ger ut, lagom till Släktforskardagarna i augusti. Under försommaren, sedan jag var klar med Släktforskarnas årsbok 2015, och fram till midsommar har jag jobbat med boken. Det är inte jag som har skrivit, utan förste arkivarien Claes Westling vid Landsarkivet i Vadstena. Han är också släktforskare och mycket kunnig om domstolsarkiv. Jag har producerat boken, dvs tagit hand om manus och bilder och skapat en bok av detta. Just nu är den under tryckning.

Det är väldigt roligt att producera böcker, särskilt böcker för släktforskare. Jag arbetar i programmet Indesign, ett program som jag verkligen gillar. Det är ganska logiskt uttänkt och lätt att jobba med samtidigt som man kan göra mycket.


Ett av uppslagen i boken, sidorna 64-65. Här handlar det om ett mordbrandsfall som gick till hovrätten 1799, men också om hur ett modernt register till Brottmålsutslag i Göta hovrätts arkiv kan se ut.

Den här boken handlar om väldigt mycket mer än att forska i domböcker.

I domstolsarkiven ingår också bouppteckningarna, som många släktforskare är bekanta med. Tack vare bouppteckningar kan man ibland fastslå släktskap som annars inte går, om t ex kyrkböcker saknas. Dessutom kan en bouppteckning säga mycket om den dödes liv.

I boken guidar oss Claes Westling genom häradsrätternas och rådhusrätternas arkiv men också andra rättsliga institutioners arkiv, t ex bergsting, hallrätt, slottsrätt och ägodelningsrätt. Han beskriver också hur man kan följa ärenden i högre instanser, dvs i hovrätterna och i Högsta Domstolen.

Efter att ha läst boken när jag arbetat med den förstår jag hur mycket intressant som återstår att forska i, för mig och säkert för många andra släktforskare.


Saköreslängderna är viktiga för släktforskaren som vill forska i domböcker. I boken förklaras varför.


En bördstvist gick till rätten 1787 och i domstolsarkivet finns släktträdet kvar och ingår i utredningen.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Brottskod försvunnen
Glädjeflickan med de plirande ögonen
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild