Historier om brott

Igår kom senaste numret av tidningen Släkthistoriskt Forum, som ges ut av släktforskarförbundet. Där finns en artikel om som heter "True crime i släktforskningen" och som handlar om att läsa i domböcker och fängelsejournaler. Läs den!
Domböcker är superintressant och kan säga mycket om enskilda människor. Finns inte domböckerna digitaliserade så går det att beställa fotografering om du har abonnemang hos Arkiv Digital. Har du inte det så kan du beställa kopior från domboken från Riksarkivet, men då behöver du veta var i domboken ditt fall kan hittas. I kyrkböckerna är det ganska vanligt att prästen skrivit vilken dag domen fallit, en bra utgångspunkt.

Men alla präster var inte så noggranna och meddelsamma. Hade din släkting begått ett så allvarligt brott att det blev dödsdom, då står det nog i kyrkboken men en del dödsdomar omvändlades till livstidsstraff i stället. Även sådana straff blev nog oftast inskrivna i husförhörslängderna, men vad prästerna skrev varierar betydligt.

Har din gamla släkting begått ett brott och dömts, eller blivit utsatt för ett brott, under den tid vi haft dagstidningar i Sverige så kan en sökning i Kungliga Bibliotekets databas med dagstidningar ge dig mycket kött på benen också, som ett komplement eller i väntan på tillgång till domboken.
Rättegångar skrev man flitigt om i dåtida dagstidningar, precis som idag. Själv har jag t ex hittat mycket intressant läsning om ett mord i en grannsocken där jag växte upp och som jag aldrig hört talas om tidigare men såg en notering om livstidsstraff i husförhörslängden. Genom tidningsartiklarna fick jag veta i stort sett allt vad som kom fram under rättegången.

Tidningarna skrev väldigt mycket om brott, både de värsta brotten och mindre allvarliga brott.
När jag släktforskade åt en kund för en tid sedan och sökte på släktnamnet visade det sig att en syster till en ana dömts för förfalskningsbrott. Det hade ingen i släkten hört talas om. Allt var beskrivet i detalj, vad förfalskningarna bestod i och vilka som drabbats. Ett annat exempel är att jag en gång hittade en tidningsartikel om ett rånmord där kundens ana varit ett viktigt vittne, men inte medbrottsling.
Stora brott blev uppmärksammade i många tidningar så om lokaltidning saknas för rätt tid kan det som hände finnas omskrivet i en rikstidning. Men även mindre brott kan vara beskrivna i flera tidningar, eftersom man gärna återpublicerade vad tidningskollegorna på annan ort berättat.

Här är tre exempel från dagstidningar på 1880-talet:

true crime

Göteborgsposten den 5 januari 1889: Hemfridsbrott och mord. Här får vi läsa om några bråkstakar från Båstad som i fyllan gått bärsärkagång på ett par gårdar i Grevie socken. Alla nämns vid namn och hela historien berättas i artikeln. Bråket slutade med att en av förövarna hittades död, skjuten och med krossat huvud. Ingen vittnade om vad som hänt och den dödade mannen beskrivs som "en af de störste bofvar, södra Sverige egde, samt vida bekant som sådan." I tidningen kan du läsa mer.
Stockholms Dagblad den 4 februari 1884: Dråp. Artilleristen Alfred Johansson-Dahl stod inför rätta för dråp av gardisten Johan Ludvig Hammarin och ställdes inför krigsrätt. I artikeln refereras en omfattande polisundersökning som visade att Dahl och hans gode vän gardisten Gren varit ute och festat tillsammans med en hel del andra. På ett utskänkningsställe hade de hamnat i bråk vilket lett till dråpet.
Barometern 3 november 1886: Förskingring och förfalskning. Handlaren Enoch Borell i Nybro stod inför rätta för förskingring av kommunala medel och för förfalskning av kommunens räkenskaper. Detta är bara en av flera artiklar om målet mot honom. Senare i november dömdes han till straffarbete i 7 år.

True crime brukar det kallas när man skriver böcker eller gör dokumentärer om verkliga brott. På senare år har det blivit en populär genre, inte minst bland dem som gör poddsändningar. Den som jag gillar allra mest och verkligen rekommenderar är podden "Historiska brott" som görs av Sara Sand i Forsheda i Småland. Hon berättar om brott, oftast mord eller dråp, som skett i historisk tid och de flesta efter tips från lyssnarna. Har du en smart mobil så har du troligen en app för poddlyssning, där bör du kunna hitta den om du söker.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Manfred och Ester Boman
Sök
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
2 Maj 2024

Captcha bild