packhuskajen goteborg webbPackhuskajen, med emigranter som vinkas av omkring år 1900. Till höger en skymt av Tull- och packhuset som föreslås åter bli emigrantmuseum. Foto: Olga Rinman/Göteborgs Historiska Museums bildsamling

Det har kommit in ett medborgarförslag om att öppna ett nytt emigrantmuseum i Göteborg. Enligt det skulle det historiska Pack- och Tullhuset, där Casino Cosmopol nyligen har lagt ned sin verksamhet, kunna omvandlas till Göteborgs motsvarighet till Ellis Island i New York.

Återigen, skulle man kanske kunna tillägga, för fram till för några år sedan fanns faktiskt en liknande verksamhet i Tull- och packhuset vid Packhuskajen i Göteborg.

Mellan 2003 och 2020 fanns nämligen Emigranternas hus vid Packhuskajen. Men på grund av hyreshöjningar och minskade bidrag från staden tvingades museet lägga ned verksamheten. Trots ett medborgarförslag med över tusen underskrifter valde stadens kulturnämnd att inte skjuta till den finansiering som behövdes, vilket ledde till att samlingarna överlämnades till andra institutioner, bland andra Utvandrarnas hus i Växjö.

På historisk mark

Göteborg fungerade som en central avresehamn för de cirka 1,2 miljoner svenskar som lämnade landet under den stora emigrationen. Längs Sillgatan/Postgatan, som ledde till Packhuskajen, fanns ett livligt emigrantstråk med hotell, agentkontor och butiker som sålde nödvändigheter för resan och det nya livet. 

Det nya förslaget att åter omvandla Pack- och Tullhuset till ett emigrantmuseum drar paralleller till ön Ellis Island, på andra sidan Atlanten, där emigranterna efter en lång seglats togs emot av de amerikanska myndigheterna. Den historiska platsen intill Frihetsgudinnan i New Yorks inlopp är idag ett museum och en turistattraktion, som bland annat nås med färja från Manhattans sydspets.

Intresserade hittar förslaget "Låt oss skapa ett göteborgskt Ellis Island" på Göteborgsförslaget på nätet. Får det över 200 röster måste det behandlas av den aktuella kommunala nämnden.

 

Annonser