omslag och ted2024Flera av artiklarna i Släktforskarnas årsbok 2024 handlar om personer i den äldre tidens kultursfär, som skådespelare, författare och cirkusartister. Till höger årsbokens redaktör, Ted Rosvall. Foto: privat.
Bakom omslaget till Släktforskarnas årsbok 2024 döljer sig en skattkista av gåtfulla släktband och spännande resor genom historiens vindlande korridorer. Här berättar redaktören Ted Rosvall mer om innehållet.

Nu är förköpsperioden för Släktforskarnas årsbok igång och vi passar på att höra med dess redaktör, Ted Rosvall, om vad vi har att se fram emot i årets upplaga.

Schargo webbI Släktforskarnas årsbok 2024 kan du bland annat läsa om Jacob Andersson Sjaggo, som gjorde sig skyldig till ett fruktansvärt brott. Foto: okänd/Nordiska museet.Hej Ted! Finns det ett tema eller en röd tråd som binder samman artiklarna i årets utgåva av Släktforskarnas årsbok?

– I år finns det ovanligt många artiklar som handlar om skådespelare, författare och cirkusfolk. Men annars är det som vanligt en stor blandning av ämnen och tidsåldrar.

Vill du berätta lite mer om vad Släktforskarnas årsbok bjuder på i år?

– Jag vill gärna lyfta fram Olof Cronbergs artikelserie kring släkt- och personhistorisk forskning i en rad europeiska länder. I den här årgången finns hans fjärde presentation, som jagar runt i Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike, på jakt efter författarens illustra förfäder.

Är det någon av årets artiklar som gett dig helt nya lärdomar?

– Kerstin Jonmyrens artikel om den svårt drabbade skådespelarfamiljen Strindins öde ger en inblick i hur svårt det är att följa vissa kategorier av människor på deras flackande turnéliv, där födelse och död kan ha antecknats i fel församlingar eller kanske inte antecknas alls.

Får vi lära känna några nya källor?

– Med utgångspunkt i ett märkligt fotografi tar oss Lennart Grundberg ut på nya jaktmarker, nämligen i Sameland. Han följer en stackars medmänniskans vandring från fästning till fästning, rättegångar, straffarbeten och livstids fängelse. Jacob Andersson Sjaggo hette han, den unge mannen som ser så trevlig ut, men som gjort sig skyldig till ett fruktansvärt dråp …

Släktforskarnas årsbok 2024Mer om innehållet:

  • På jakt efter länken mellan olika släktled, om ett par fastigheter på Ladugårdslandet i Stockholm 1774 till 1894.
    Thomas Fürth

  • I tanke att gå hem till Lappland, om ett oväntat samiskt porträtt.
    Leif Grundberg

  • Våg vid våg jag såg, tackjärnet, dess vägar, vågar och vägare.
    Björn Hagelin

  • Hittebarnet, inte bara moder okänd.
    Jan Appelquist

  • Skådespelarfamiljen Strindin, en lång tragedi med ett lyckligt slut.
    Kerstin Jonmyren

  • Cirkussläkterna Herzberg, Eisfeldt och Mundeling.
    Ann-Charlotte Eisfeldt

  • Utanförskap, en släktforskares glädje 300 år senare.
    Gunilla Ramstedt

  • Lars Gustaf Ståhle, hans släkt och yrkesmiljö.
    Arend Wallenquist

  • Mitt liv är en våg, verkligheten bakom dikten.
    Gärd Wickléus

  • Forska i fantastiska Europa, Del IV: Tyskland, Nederländerna, Belgien och Frankrike.
    Olof Cronberg

Obs. Innehållet är preliminärt och kan komma att ändras.

Förköp Släktforskarnas årsbok

Till och med 30 april kan du beställa årets årsbok till det förmånliga förköpspriset 395 kr inkl. frakt. Förköpt årsbok levereras till din brevlåda strax före midsommar.

Därefter finns den att köpa i Rötterbokhandeln till ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr.

Förköp Släktforskarnas årsbok 2024

 

Annonser