KLMF Fartyg00764Den 22 mars berättar Judit Söderblom om Svenska Emigrantinstitutets arkiv. Bilden visar ett vykort där man kunde ange datum för sin ankomst till USA. Foto: Kalmar läns museum (Public Domain).
Under våren bjuder Riksarkivet på fyra nya lunchföredrag. På menyn finns 1700-talets väckelserörelser, svensk utvandring till Amerika, frätande bläck i arkiven och kartläggning av det medeltida Sverige.

Alla föredrag sänds via Zoom klockan 11.30 på den angivna dagen (fredagar). Föredragen spelas in och kan ses i efterhand på Riksarkivets Youtube-kanal.

23 februari: 1700-talets upproriska väckelserörelse

Ta del av historien om 1700-talets upproriska väckelserörelse med Kettil Mannerheim från Stockholms stadsarkiv. Bland annat får vi veta mer prästdottern Margareta Utterbom och hennes vägran att kompromissa med sin tro.

Se det inspelade föredraget på Riksarkivets Youtube-kanal

22 mars: Svenska Emigrantinstitutets arkiv

Arkivarien Judit Söderblom tar oss med på en resa genom Svenska Emigrantinstitutets samlingar. Bland annat finns brev, fotografier och personliga berättelser som skildrar livet för de 1,3 miljoner svenskar som utvandrade till Amerika mellan 1850 och 1930. Guldkorn för släktforskaren!

26 april: Det medeltida Rekarne, Sörmland och Sverige

I det här föredraget får vi veta mer om genom bokserien "Det Medeltida Sverige", utgiven av Riksarkivet. Den senaste boken i serien handlar om det medeltida Rekarne i Södermanland. Föredraget, som dels handlar om bokserien i stort, dels om Rekarne, hålls av bokens författare, docent Christian Lovén.

24 maj: Att stabilisera historien

Konservatorn Anna Lagerqvist Alidoost delar sin forskning om järngallusbläckets historia och utvecklingen av en konserveringsmetod för att bevara historiska arkivhandlingar som påverkats av detta problematiska skrivmedium.

Läs mer om föredragen här

 

Annonser