Digitalaslktforskardagen24oktober2020859734

Nu på lördag, den 11 februari, är det åter dags för sex rikstäckande släktforskarföreningar att bjuda in till en digital släktforskardag med ett digert program. Att delta kostar ingenting!

I helgen väntar ett fullspäckat program för vetgiriga släktforskare. För fjärde gången är håller sex riksräckande föreningar en gemensam digital släktforskningsdag. Att delta och att se de filmade föredragen är gratis, men du behöver anmäla dig i förväg. Information om hur du gör det hittar du längst ned i artikeln. 

Smeder, textilarbetare och lumpsamlare

Programmet innehåller många spännande teman. Industrialiseringens påverkan på samhället och människor är ett av dem.

Flera föredrag tar upp järnhantering och smedshistoria. Till exempel kommer Mari-Anne Roslund från Föreningen för Smedsläktsforskning (FFS) att hålla föredraget Industrialiseringens påverkan på människor under 1800-talets senare hälft. Flytt och utvandring av smeder och deras familjer.

Anders Herou, Sällskapet Vallonättlingar, presenterar föredraget Förändringens tid i järnhanteringen och Örjan Hedenberg, FFS, föreläser om Järnbruk blir pappersbruk.

I föredraget De som fick industrins hjul att snurra berättar Marianne Jonasson från Släktakademien om efterkrigstidens arbetskraft. Eva Edberg från samma förening kommer att hålla föredraget Textilindustrin i Sverige under 250 år. Från insmuggling av kunskap till flytt utomlands.

Chris Bingefors och Hans Hanner från Genealogiska Föreningen kommer att berätta om lumpsamlarna, en speciell yrkeskår under tidig industrialisering.

kattuntryckare, kolmagnater och konstnärsvänner

En hel del judisk släkthistoria blir det också. Thomas Fürth, från Judiska släktforskningsföreningen håller föredraget Bland kattuntryckare, kolmagnater, karamell- och tändsticksfabrikörer samt andra industrialister. Om judiska entreprenörer som drev på industrialiseringen i Sverige och Centraleuropa. Johan Schück från samma förening berättar om entreprenören och konstnärsvännen Herman Friedländer.

Det blir även föredrag om DISGEN, skärgårdsliv och soldatforskning.

Missa inte heller den avslutande paneldebatten om källkritik och källhänvisning i släktforskning, där alla riksföreningarna kommer att delta. Här hittar du hela programmet.

Så deltar du

Zoom-länkar är tillgängliga från och med 9 februari 2023. Videomötena spelas in och de inspelade mötena kan ses från och med den 17 februari.

Videomöten och förinspelade föredrag är tillgängliga till och med den 11 april 2023.

Alla föredrag är gratis, men du måste anmäla intresse i förväg för att kunna få länk och inloggningsinformation. Det kan du göra hos alla de arrangerande föreningarna. Nedan hittar du länken till Genealogiska Föreningens formulär för intresseanmälan.

Läs mer och anmäl intresse på Genealogiska föreningens webbplats


Den digitala släktforskardagen arrangeras av Genealogiska Föreningen GF, Föreningen för datorhjälp i släktforskningen DIS, Föreningen för Smedsläktsforskning FFS, Judiska släktforskningsföreningen i Sverige, Svenska Släktakademien och Sällskapet Vallonättlingar SVÄ. 

Annonser