shf 2021 5 1

Årets sista nummer av Släkthistoriskt Forum är här, som ett brev på posten. Hur posten byggdes upp i Sverige är en intressant historia – den gick hand i hand med skapandet av vägnät, infrastruktur, kunskapsspridning, tillgång till tidningar, ökad läs- och skrivkunnighet och mycket annat.

För att inte tala om vad den betydde för våra anor. Förr var brev enda sättet att nå andra över långa avstånd. För släktingar som ville hålla kontakt med nära och kära långt bort var det helt avgörande. Därför kretsar temat i det här numret kring de som kämpade till fots, på hästrygg och i små båtar över stormiga vatten enligt mottot: Brevet ska fram!

Dessutom blir det en del om hur du får grepp om skurkar i släktleden, hur det var att jobba som pappersmästare och vad du kan göra för släktfynd i gamla dagstidningar.

Leta rätt på tjuven

Det finns många källor som berättar om dem som hamnat i klammeri med rättvisan. Eva Johansson går i artikeln Fast i rullan igenom hur du gör när du hittar brottslingar i släkten. Vi får följa ett slumpvis utvalt fall genom arkivhandlingarna och besöker bland annat husförhörslängder, polisunderrättelser och fångjournaler på vägen mot frigivning.

shf 2021 5 5

Sök smart i KB:s tidningsdatabas, lär dig om soldatnumren och dyk ner i pappersbruken

Gamla dagstidningar kan innehålla fantastiska fynd för släktforskare. Och det var långt ifrån bara "kändisar", maktprofiler och brottslingar som hamnade i spalterna. Inte minst är Kungliga Bibliotekets tidningsdatabas en skattkista. I artikeln Så gör du släktfynd i gamla tidningar får du sökhjälp i jakten.

För den som vill veta mer om soldaterna i släkten finns en nyttig artikel om hur du kollar upp soldatens inskrivnings- och värnpliktsnummer, och vilka dörrar den informationen kan öppna. 

Det blir också en djupdykning i pappersbrukets yrkestitlar. Vad gör egentligen pappersmästaren, formaren, lumpsamlaren och guskaren? 

Här köper du senaste numret som lösnummer i Rötterbokhandeln

Bli prenumerant – eller ge bort en prenumeration

Vill du också få fem nummer av magasinet Släkthistoriskt Forum i brevlådan? Då ska du bli prenumerant.

Läs mer om de olika prenumerationsalternativen här

Är du redan prenumerant men vill att någon annan ska få fem nummer av Släkthistoriskt Forum? Då kan du ge bort en prenumeration.

Läs mer om det här

Annonser