Gamla böcker. Foto: Pixabay.Foto: Pixabay

Universitetsbiblioteken går ihop med KB för att digitalisera alla tryckta tidningar, tidskrifter och läromedel som har getts ut i Sverige från 1400-talet till i dag.

Kungliga Biblioteket och de fem universitetsbiblioteken i Lund, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Umeå har gått ihop i ett enormt projekt för att digitalisera och tillgängliggöra alla tryckta böcker, tidningar, tidskrifter, rapporter och läromedel som någonsin har givits ut i Sverige.

Syftet med projektet är att göra det tryckta materialet mer lättåtkomligt, oavsett var du bor. Det ska också göra att materialet kommer till större nytta inom forskning, inom Sverige såväl som internationellt.

Det långsiktiga målet är att digitalisera allt material som har tryckts ända sedan 1400-talet till i dag, men självklart kräver detta stora resurser i form av både tid och pengar. 

– Planen är att börja med svenska tidskrifter från åren 1850–1900, eftersom det är ett material som är av stort intresse både för forskning och för allmänheten, säger projektledaren Karin Byström på kb.se.

Läs mer om projektet på Kungliga bibliotekets webbsida

Annonser