time to tell webbTime to Tell är en ny app för att hålla ordning på bland annat släktforskning. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
En ny app som ska göra det enklare att spela in och spara släktens berättelser har precis lanserats. Smarta appar är utmärkta redskap för släktforskare, inte minst nu när sommaren står för dörren och vi kan börja röra oss mer fritt igen. 

Nu finns det en app som är anpassad för bland andra släktforskares behov av att få en bra struktur på bilder och berättelser. Appen Time to Tell är tänkt att underlätta för dig som vill berätta om ditt eget liv, kanske intervjua en äldre släkting eller skanna in ett gammalt fotoalbum och berätta om bilderna.

I appen kan du skapa digitala fotoalbum med röster, fotografier och annat material för att sedan dela dem med utvalda personer eller publikt. Här kan du ladda ner gratisversionen och testa appen. 

Alternativa appar för mobil släktforskning

Det finns förstås redan en hel del appar som gör mycket av det som Time to Tell erbjuder möjligt.

En bra diktafon är ett måste för dig som vill lägga personliga berättelser eller intervjuer till din släktforskning. För Android-telefoner finns till exempel appen Smart Voice Recorder och använder du Iphone behövs ingen separat app. Du kan välja den inbyggda funktionen Röstmemon.

Tillsammans med molntjänster för mobilen som vi tipsar om nedan så har du tillgång till bra teknik för att spara och bevara fotografier och ljudinspelningar helt gratis. Men ordningen och strukturen får du förstås fixa själv. 

Nedan ger vi exempel på tre typer av appar som kan vara till stor hjälp när du är på språng mellan sommarens släktträffar:

1. Skanna intressanta dokument:

I många fall duger din telefons kamera utmärkt för att fotografera av enstaka intressanta bilder eller dokument som du vill lägga till din forskning. Men en mobil skanner är ett oumbärligt hjälpmedel för dig som vill skanna äldre dokument eller boksidor i en lite större omfattning. Office Lens är en reklamfri app från Microsoft, som automatiskt beskär och förbättrar dina bilder och dokument, något som besparar dig besväret att ta ett tiotal bilder av samma sida i hopp om att någon av dem ska ha tillräcklig skärpa. Tryckt text identifieras automatiskt (med OCR), så att du kan söka ord eller meningar i dem.

appar1En skanner i mobilen är ett oumbärligt hjälpmedel för dig som besöker arkiv. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.
Google har en skanner som fungerar smidigt och Evernotes app Evernote Scannable är en annan populär skannings-app. Det är bara ett par exempel på en uppsjö av gratis skanningsappar som numera finns för både Iphone och Android.

Har du en massa gamla negativ som du skulle vilja digitalisera, men inte riktigt vet hur du ska bära dig åt? Då kan du glädjas åt att det numera finns flera gratisappar som hjälper dig med detta. I den här artikeln kan du läsa om hur det går till: https://familyhistorydaily.com/genealogy-help-and-how-to/negative-film-scanner-apps/

app fornisarMed appen FornMap kan du hitta till resterna av förfädernas torp. Om du lyckas bemästra sökverktyget vill säga. Foto: Sveriges Släktforskarförbund.

2. Hitta till torpet:

På sommaren kan det vara trevligt att ge sig ut på landsbygden för att släktens gamla hemtrakter. Google Maps är med sin navigationstjänst ett ypperligt hjälpmedel för att hitta gamla gårdar och torp – eller resterna av dem. Har du koordinaterna för platsen du söker underlättar det betydligt. Men tänk på att alltid ha med dig en utskriven karta för säkerhets skull. Ute i obygden kan det trots allt hända att du plötsligt inte har täckning och då kan en utskriven karta rädda din expedition.

Om du vill ha en app för att hitta koordinaterna till resterna av ett gammalt torp finns ett par fornsöks-appar som kan vara hjälp. FornMap är en karta som använder sig av K-Samsöks databas. Tanken är god, för det finns verkligen mycket att upptäcka, men användarvänligheten lämnar en del i övrigt att önska och främst handlar det om bristfälliga sökinstruktioner. Bäst är att zooma in på det område du vill undersöka och göra en opreciserad sökning. Sedan är det bara att kika igenom träffarna som dykt upp på kartan i jakt på det som kan intressera dig.

Det fantastiska med appen är främst det arbete som har gjorts av kulturarvsinstitutionerna, främst museerna och Riksantikvarieämbetet, med att digitalisera och kategorisera, geotagga och tillgängliggöra allt ifrån runstenar till gamla husgrunder, skeppsvrak och begravningsplatser.

Appen Fornfynd erbjuder lite mer funktionalitet. Där hämtas träffarna från Riksantikvarieämbetets öppna databas och bör därför vara något färre än FornMaps, som söker av hela K-Samsök, där både Riksantikvarieämbetets och flertalet museers digitaliserade information finns.

3. Spara i molnet:

Det finns förstås många fördelar med att förvara det du dokumenterar på ett säkert ställe som du också kan nå från din platta eller dator. Då behöver du en molntjänst där du kan ladda upp all typ av media för att sedan tanka ned den till den enhet du önskar. I molnet förvarar du dina bilder, intervjuer och släktforskningsdokument på ett säkert sätt, även om mobilen skulle råka illa ut.

För detta finns appar som Dropbox, One-Drive från Microsoft, och Google Drive, för att nämna de största. De är alla gratis men erbjuder olika mycket utrymme i molnet. I till exempel IPhones tjänst ICloud är utrymmet snålt tilltaget, men kan utökas betydligt för en rimlig slant.

Annonser