hovafolkTre ansikten ur Hova-albumet.
I databasen Porträttfynd växer porträttskatten varje vecka. Nyligen laddades en mängd spännande porträtt från ett album hemmahörande i trakten kring Hova upp. Kanske finns någon av dina släktingar i albumet?

Den som laddat upp bilderna är Viktoria Tropp, som både är medlem i Hova hembygdsförening och med i Facebook-gruppen ”Du vet att du är från Hova om...”. Av henne får vi veta att albumet nu gjorts tillgängligt för alla efter en samlad insats från Facebook-gruppens medlemmar.

– Jag köpte albumet på Tradera efter att ett antal personer i Facebook-gruppen samlat ihop pengarna som begärdes för det. Efter att jag skannat alla bilder och lagt ut dem på Porträttfynd skänktes albumet till hembygdsföreningen, där vi tyckte det hörde hemma, säger hon.

Det kan man verkligen kalla en insats för dagens och framtidens släktforskare!

Många är namngivna

Det finns både namngivna och icke namngivna personer i det spännande albumet, där du bland andra hittar medlemmar i familjerna Zetterstrand, Carlander, Fischer, Lundquist, Söderbom och af Geijerstam.

Här är några av ansiktena som fångat oss:

 

241541

"Doktorinnan" Erna Carlander, har nummer #243456 i Porträttfynd

 

241920

Telegrafassistent Emanuel af Geijerstam med nummer #243824 i Porträttfynd.

 

241887

Enligt bildtexten i albumet ska detta vara Fröken Hildur Rehnborg, rektor för Risbergska skolan, Örebro med nummer #243795 i Porträttfynd.

 

241891

Lundquist, länsman i Hova, #243799.

 

242175

Fru Linda Borg/Fru Pernilla Borg, #244053.

 

241913

En okänd man, med nummer #243817 i Porträttfynd.

Vet du någonting mer om någon av personerna? Genom att klicka på något av porträtten ovan kommer du direkt till posten i databasen. I kommentarsfältet nedan bilden kan vem som helst (med ett kostnadsfritt konto på Rötter) lämna upplysningar och kommentera bilderna.

Hela albumet hittar du här.

Porträttskatt med möjligheter

Porträttfynd skapades 2002 för att hjälpa släktforskare att ta reda på vilka de anonyma porträtten i deras album föreställer. I skrivande stund består databasen av inte mindre än 233 603 porträttbilder.

I bildernas kommentarsfält samlas information om många av porträtten, de avporträtterade eller om fotografen. Under de snart 20 år som Porträttfynd har funnits har många fått ta del av bilder på släktingar och en del har till och med fått hjälp med att identifiera personer på sina porträtt genom Porträttfynd. Ju fler identifierade personer som finns i Porträttfynd, desto större chans är det att tidigare okända porträtt ska identifieras.

Bidra med porträtt ur dina släktalbum! Nedan hittar du en kort och busenkel instruktion:

Ladda upp ett porträtt i Porträttfynd

Hjälp fotografiRamen runt fotografiet ska inte beskäras. En felaktig bild som den till höger riskerar att inte godkännas.A. Skanna
Skanna in din bild i jpeg/jpg-format. Var noggrann med att den ligger rakt – så blir det enklare att beskära den sedan.

B. Beskär
Öppna den inskannade bilden i valfritt bildbehandlingsprogram. Till exempel Paint duger bra. Beskär bilden så precist som möjligt, men utan att beskära själva innehållet. Hela bildens framsida, inklusive text, skall finnas med. En beskuren bild, se exemplet med rött kryss, kommer inte att godkännas.

C. Spara
Spara sedan bilden i jpeg-format. Bildens storlek får vara max 8MB tung. Bildens pixel-storlek omvandlas vid uppladdningen och numera är den maximala storleken i Porträttfynd satt till 1240 pixlar utifrån den längsta sidan av bilden. Men tänk på att alltid spara en kopia på den inskannade bilden i din dator innan du börjar anpassa storleken. Så har du ett högupplöst original för din egen del.

Skanna  med mobilen

Vill du lägga upp dina bilder i Porträttfynd men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället. Det är ett bra alternativ om du till exempel är hemma hos en släkting som inte har skanner, är på resa, eller inte har möjlighet att låna hem ett fotografi.

Numera finns riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som app till din mobiltelefon eller platta. De mobila skannrarna hjälper dig att räta upp, vinkla rätta och tvätta bort reflektioner som kan uppstå när man tar ett vanligt fotografi av en bild ur ett album.

smartphone m skanner3

smartphone m skanner2

Använder du till exempel Googles skanner med ett Google-konto kopplat till din mobil tankas den automatiskt upp till molntjänsten Google Photos. Har du inte ett sådant konto sparas bilderna i din telefons kamerarulle.

Det finns en uppsjö av olika mobil-skanners och en av de enklare är den från Google Foto. Du hittar den här:

För andriod

För iOS-enheter

Lägga upp i Porträttfynd

ladda uppPorträttfynd hittar du i Rötters Faktabank. I menyn till vänster hittar du länken "Ladda upp porträtt" när du klickar på den kommer du att bli ombedd att logga in på Rötter om du inte redan är inloggad. Har du ännu inte ett konto på Rötter kan du skapa ett här (kostnadsfritt). Sedan går du till "Ladda upp porträtt" och sätter igång. Vid varje moment finns hjälp med utförliga instruktioner.

Här kommer du direkt till uppladdningssidan (om du är inloggad)

Upphovsrätt

Bilderna i Porträttfynd är äldre så kallade visitkorts- och kabinettsporträtt och är tagna mellan omkring 1850-talet fram till omkring 1920-talet. Porträttfotografier av det slaget, som inte anses nå verkshöjd och där fotografen för länge sedan gått bort, är upphovsrättsfria och därmed fria att spara och användas. Men självklart är det viktigt att fortfarande respektera både de avbildade och fotografen. Det gör du genom att alltid uppge fotografens namn och gärna allt du vet om bilden när du delar den vidare.

Att bevara kunskapen om bilderna är ett av Porträttfynds viktigaste uppgifter. Här kommer bilderna och eventuell information om de avporträtterade att finnas i förhoppningsvis hundratals år framöver. Gissa om framtidens släktforskare kommer att göra porträttfynd!

Gå till de senast uppladdade porträtten

Annonser