Gunilla Nordlund storGunilla Nordlund i en radiobuss, där hon spelar in en intervju till Familjehemligheten under coronapandemin. Foto: privat.
Nu har en ny säsong av radioprogrammet Familjehemligheten dragit i gång och här på Rötter berättar programledaren Gunilla Nordlund mer om vårens berättelser. Hon har själv ett skakande öde i sin släkt, men var går egentligen gränsen mellan dramatiska släktöden och familjehemligheter som berör oss på djupet?

Gunilla Nordlund är känd som en i duon bakom det populära radioprogrammet Släktband, som hon har gjort många säsonger av tillsammans med Elisabeth Renström. Familjehemligheten fick sin första säsong under förra året och beskrivs som ett systerprogram till Släktband.

Nu har det blivit dags för säsong nummer tre och i det första programmet hörde vi Titti, som berättade om hur hon hela sitt liv trott att hennes pappa var en italienare som hennes mamma träffat på en semesterresa. Men hennes biologiska pappa visade sig vara någon helt annan.

Hej Gunilla! Det är många släktforskare som har sett fram emot den nya säsongen av Familjehemligheten i P1, hur känns det att vara tillbaka?

– Superkul! Programmet har blivit en jättesuccé och jag tror det ligger precis i tiden. Jag tror vi suktar efter längre personliga berättelser som berör på djupet.

Den första av familjehemligheterna visar på hur skakande det kan vara att få ett resultat av ett DNA-test som man inte förväntat sig. Har släktforskning blivit mer dramatiskt sedan DNA-företagen kommit in i bilden?

– Det är en väldigt bra fråga och samtidigt lite svår. Det är ju så individuellt hur mycket man berörs. Att släktforska innebär ju att man nu och då dyker på dramatiska berättelser, från till exempel 1700- och 1800-talet, som påverkar och berör. Men skillnaden mellan att stöta på en händelse som rör släktens historia för länge sedan och en upptäckt som berör mig i nutid tror jag är ganska stor.

Har du själv någon erfarenhet av familjehemligheter?

– Ja, det har jag. Min egen farfar sprängde sig med dynamit i början av 1900-talet. Men det är en historia jag lätt kan berätta om. Den berör mig inte på djupet eftersom jag inte träffat honom och knappt min pappa heller. Om jag skulle få veta att jag har en bror jag inte känt till däremot, eller att min pappa inte är min pappa, skulle jag bli skakad i grunden.

Och det sätter väl också lite fingret på skillnaden mellan de två programmen jag jobbar med i P1. Släktband är mer ett renodlat släktforskningsprogram där vi berättar om ett levnadsöde, tipsar om arkiv och sätter in personen i ett historiskt sammanhang. Familjehemligheten handlar mer om en ny upptäckt, en familjehemlighet som förändrar synen på mig själv, min historia och identitet.

Du är själv släktforskare. Har du DNA-släktforskat?

– Ja, jag tog mitt DNA-test i samband med att jag gjorde en kortdokumentär om Peter Sjölund 2018, då DNA-släktforskning var relativt nytt. (Kortdokumentären, som heter ”Mitt DNA och släktingarna på järnåldern” hittar du här.)

Som en del av programmet testade jag också min då 90-åriga mamma. När resultatet kom visade det sig att mamma är min mamma (som tur var) men annars har jag fått få nära träffar. Jag gav min ende bror ett test till hans födelsedag, så nu väntar jag på hans resultat.

I måndags sändes det första avsnittet, hur många till har vi att se fram emot?

– Det blir fyra avsnitt den här säsongen. Till hösten sänder vi den fjärde säsongen och även då blir det fyra avsnitt.

Vad mer kommer den nya säsongen att bjuda på?

– Den här säsongen blir det två renodlade DNA-berättelser där de medverkande har skickat in ett test lite på skoj för att få veta mer om sina anor men som får chockartade besked.

I det andra programmet som sänds måndagen 3 maj handlar det om en man som efter mammans död besöker Stadsarkivet och får se sin egen personakt. Där finns en anteckning som berättar att han har en bror som ingen berättat om. Och så träffar jag en kvinna som tampas med djupa depressioner och är på väg mot Västerbron för att hoppa. När hon får vård kommer frågan om hon har mentalsjukdom i släkten. Där börjar den historien. I vårens sista program hör vi om Pia som också hon letar efter sin pappa. Men där har vi en riktig twist som nog kommer att få många att haja till. Jag vill ju inte berätta för mycket. Lyssna på P1 måndagar 11.04 eller i appen SRPlay.

Här kommer du till Familjehemligheten i Sveriges radio P1

Annonser