tidningskollage nr 5 2019 litet
Ett nytt, matigt nummer av Släkthistoriskt Forum har nått prenumeranterna runt om i landet. Det bjuder bland annat på den senaste forskningen kring våra förfäders matvanor och hälsa, en titt i provinsialläkarnas spännande arkiv, DNA-släktforskning, landskapet Hälsinglands särskilda förutsättningar för släktforskning och lite julstämning från 1870-talet.

almanacka framsida 2020 litenAlla Släkthistoriskt Forums prenumeranter fick precis som förra året Släktforskarnas almanacka som en tidig julklapp.I årets sista nummer av Släkthistoriskt Forum är fokus på mat och hälsa. Vi lever i en både mat- och hälsofixerad tid och frågan är hur det såg ut för våra förfäder. Vad åt de, hur mådde de och hur påverkade deras föda deras livslängd? Vi får bland annat höra vad forskarna anser om saken.

För dig som vill fördjupa dig i vad just dina förfäder mumsade på – kanske i juletid – finns en spännande och ganska outnyttjad källa att fördjupa sig i. I Institutet för språk och folkminnens gömmor finns nämligen mycket kunskap som tar dig betydligt närmare dina anfäder och anmödrar.

En annan källa till anfädernas liv och mödor är provinsialläkarens arkiv. Temat bjuder därför även på en inblick i hur provinsialläkarnas arbete såg ut och vad materialet de lämnat efter sig berättar.

DNA-bevis, adel och hälsingeanor

DNA kan visa att två personer är släkt. Men kan man med hjälp av DNA bevisa att personerna är släkt på ett visst sätt? Det är frågan som många DNA-släktforskare ställer sig och som Peter Sjölund tar sig an i detta nummer.

Vi tar också en närmre titt på ätten Natt och Dag, den svenska släkt som går att spåra längst tillbaka på fädernet.

Har du anor från Hälsingland finns det en hel del saker du bör ha koll på. I artikelserien Landskapet ges tips på lokala resurser och annat som är bra att veta när det kommer till släktforskning på anor från en viss del av landet.

Känn dig välkommen in i familjen Sabelströms julpyntade herrgård och glänta på grytor och karamellskålar. På köpet får du skvallret om den småländska landsbygdens prominenta och enklare befolkning. Berättar gör en av döttrarna Sabelström och hennes uppteckning har bevarats i släkten i generationer. I det här numret delar hennes barnbarn med sig av den stämningsfulla berättelsen till Släkthistoriskt Forums läsare.

Precis som förra året har alla tidningens prenumeranter dessutom fått en tidig julklapp i form av Släktforskarnas almanacka som en bilaga till tidningen.

SHF paket 2018 med julskrufs webbGe bort Släkthistoriskt Forum i julklapp

Vad ska man köpa till den som redan har dödbok, handböcker, referenslitteratur, kort sagt den mesta som rör släktforskning?

En prenumeration på Släkthistoriskt Forum så klart! Magasinet, som ges ut av Sveriges Släktforskarförbund, varvar historiska tillbakablickar med konkreta tips på hur du löser släktforskningens små och stora mysterier.

Beställer du prenumerationen innan den 15 december får du årets sista nummer skickat hem till dig som ett bonusnummer, att läsa själv eller slå in och överlämna till den nya prenumeranten på julafton.

Här ger du bort en prenumeration

 

Annonser