Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

#309

img200210/309.jpg

Fotografiets information

Fotografens namn & adress
W. V. Amey
Ange vad fotografiet föreställer
Ägaruppgifter
Helena Blomqvist, Mariehamn
Uppladdare
Uppladdad
2002-10-05 22:58:00
Personen är okänd, men eftersom fotot har bevarats bland bilder som har sitt ursprung i Brändö socken på Åland är det sannolikt är personen på bilden hade anknytning dit. Texten Photo gör det troligt att bilden är tagen i Amerika.

Jämför med annat fotografi

Jämför med annat fotografi

Kommentarer (3)
av

Man ska nog inte hänga upp sig för mycket på den stil med vilken fotografens namn skrivs. Det kan ändras radikalt. Jfr ex. stilbytena hos fotografen N.J.A. Lagergren i Visby.
hakanav

Visserligen stämmer inte texten under bilden alls med den som visas på hemsidan som C-G Magnusson nämner ovan (texten där är Amey och Southsea med Amey satt i skrivstil), men det passar ändå bra att bilden skulle vara tagen i Storbritannien och inte i USA. Southsea ligger alldeles invid hamnstaden Portsmouth på Englands sydkust. Eftersom många sjömän från Åland (och Brändö) seglade på Nordsjön under senare delen av 1800-talet (då bilden gissningsvis är tagen), kan man förmoda att ynglingen på bilden är en sjöman på en skuta som anlöpt Southsea och att han passat på att gå till fotografen under hamnuppehållet. Så tills vidare tycker jag att vi tror att W.V.Amey är identisk med William V. Amey i Southsea, och därför katalogiseras bilden under denna ort tills motsatsen är bevisad.
av

Det skulle kunna vara William V. Amey (Marmion Place, Palmerston Rd, Southsea) som omnämns på U.K. Carte-de-Visite Victorian Photographs (http://victorian.fortunecity.com/carroll/642/ pixs/carte.htm). En usel reprobild av samme fotografs alster finns på Terry Rossiter's sajt (http://homepage.ntlworld.com/terry.rossiter/ hats%20&%20hair.htm). Det finns också en fotograf i Harrisburg, Pennsylvania, USA med ett liknande namn, William H. Amey. Kan kanske vara en släkting. Han står nämnd som Listed as a photographer in Harrisburg, Pa., 1860. No business address listed, he boarded on Walnut Street. (http://www.daguerreotype.com/ a_table.htm#Amey,%20William%20H.). Risken är väl att det finns ytterligare fotografer med detta namn, men detta kan iaf vara två ledtrådar att nysta vidare på för den som är intresserad.

Kommentera»

Se alla 3 kommentarer