Länkar

Lokalhistoria

2023-01-25Anders Ellerstrand
"Engelholmiana i Fokus" är en sajt med staden Ängelholm i centrum, men med utrymme för en hel del av det som angränsar. Exakt vad sajten kommer att handla om får vi bestämma tillsammans men så här tänker jag mig det: Historia - Jag är intresserad av Ängelholmsbygens historia. I begreppet "Ängelholmsbygden" lägger jag alla socknar inom nuvarande Ängelholms kommuns gränser. Det innebär Ausås, Barkåkra, Hjärnarp, Höja, Rebbelberga, Munka Ljungby, Starby, Strövelstorp, Tåssjö, Tåstarp och Össjö med sina byar. Skulle någon diskussion halka in på en angränsande socken är det helt i sin ordning! Personer - Jag är intresserad av människor som levt här, som varit med och påverkat stadens och dess omgivnings utveckling. I staden Ängelholm har min släkt bott i drygt 100 år, men räknar jag in byarna runtomkring har jag rötter här som sträcker sig åtminstone till 1600-talet. Platser - Jag är intresserad av platser. Det kan vara en skog eller en villa, en strand eller en skola. Hur såg här ut tidigare, vilka människor har verkat här, hur har utvecklingen sett ut? Alla som har någon anknytning till Ängelholmsbygden har också något att bidra med. Ett minne, en berättelse, en bild eller något annat. Tillsammans tror jag vi kan få det väldigt trevligt!
2023-01-25
Föreningen Gamla Norrköping bildades den 8 januari 1930 och har som sitt motto Bevara stadens årsringar. Föreningen har genom åren utgivit ett stort antal böcker och skrifter som på varierande sätt belyser och kommenterar Norrköpings historia, arkitektur, stadsbyggnad etc.
2023-01-25Håkan Skogsjö
Genom samverkan mellan i första hand ämnet historia vid Linköpings universitet, Kulturarvsdatabas Östergötland, Åtvidabergs kommun och Arbetsförmedlingen i Åtvidaberg bildades hösten 1998 Åtvidabergsprojektet, ett kulturarvsprojekt kring bruks- och industrisamhället Åtvidaberg. Från och med 1 januari 2002 upphör projektformen och ingår nu som ordinarie verksamhet hos kultur- och fritidsnämnden - med det nya namnet Brukskultur Åtvidaberg. Brukskultur Åtvidaberg har två huvudinriktningar: dels att bygga upp en kunskapsbas som illustrerar den svenska bruks- och industriortens historia genom exempel från åtvidabergsområdet, dels att i museal form skildra helheten i ett svenskt brukssystem.

Annonser