Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Om Sverige under första världskriget

En ny bok om Sveriges maritima delaktighet under första världskriget och en ny utställning om Sveriges roll som transitland mellan öst och väst på Postmuseum ger två helt nya perspektiv på Sveriges roll under första världskriget. Båda lyfter fram hur det vardagliga livet påverkades för många svenskar och lyfter fram enskilda människoöden.

Sverige forsta varldskrigetFörsta världskriget var ett krig av aldrig tidigare skådat slag. Även för en neutral stat som Sverige fick kriget långtgående konsekvenser. Den nya boken Sverige och första världskriget, utgiven av Historiska Media samlar texter som ger fascinerande inblickar i hur de maritima händelserna påverkade vårt land.

Boken behandlar storpolitiska händelser och krigets militära sida men berör även hur kriget påverkade vanliga människors liv. Läsaren får stifta bekantskap med ubåtskaptener och kappseglare, fredsaktivister och fiskare, värnpliktiga och internerade samt ta del av deras erfarenheter av kriget.

Texterna i boken är skrivna av landets ledande experter på området och med sitt maritima perspektiv fyller den en viktig lucka i svensk historieskrivning.

Ny utställning på Postmuseum

I dag, 27 november, har dessutom en helt ny utställning om Sverige under första världskriget vernissage på Postmuseum i Stockholm.

postmuseum ny utstallning

I utställningen Transit 1914-1918  får besökaren följa tre personer. Det är fotografen Mia Green, postexpeditörerna Sixten Törnebladh och Konrad Johnsson. Mia Green är 44 år och etablerad fotograf i Haparanda med omnejd vid krigsutbrottet. Hon följer engagerat händelseutvecklingen med sin kamera och dokumenterar krigets konsekvenser för Haparanda och hela världen.

När första världskriget bryter ut i juli 1914 får Sverige rollen som transitland mellan öst och väst. Oräkneliga miljoner brev och paket utväxlas i den lilla staden Haparanda under de fyra år som kriget pågår.

Postexpeditionen Karungi Utrikes inrättas i december 1914 för att leda posten landvägen mellan Karungi och Torneå.

Haparanda befinner sig plötsligt i händelsernas centrum. Under en tid kommer all trafik av post, gods och människor mellan kontinenten och Ryssland att passera Haparanda. Kriget inbjuder till affärsidkande och staden blir en knutpunkt för stora och små affärer, både ljuskänsliga och oskyldiga.

Utställningen pågår fram till januari 2019. Läs mer här.