Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Förhandsdödbok klar till jul

Anders Berg2Just nu pågår ett intensivt arbete med förhandsutgåvan av Sveriges dödbok 7, som kommer ut på DVD och USB-sticka i slutet av november, lagom till jul.

Anders Berg (bilden) är projektledare för Namn åt de döda (NÅDD) och har nyligen gått ut med hur urvalet till den nya skivan kommer att se ut.

– För perioden 1860-1900 kommer två tredjedelar av det totala materialet med. För att få en så jämn fördelning över landet som möjligt har högst två tredjedelar av församlingarna i varje län tagits med. Rättelser och kompletteringar för 1900-talet av förra skivan inkomna fram till 1 september 2017 kommer i största möjliga mån med. Vissa mer arbetskrävande rättelser kan få vänta till slutliga skivan, berättar han.

Efterlängtad version

Efterfrågan på en ny version av Sveriges Dödbok har varit så stor att när det stod klart att den slutgiltiga versionen skulle kunna släppas först under hösten 2018 togs beslutet att ge ut en förhandsutgåva redan under hösten 2017. Förhandsversionen kommer att säljas till ett lägre pris än slutskivan.

– Med det här upplägget hoppas vi kunna tillgodose mångas önskan att redan i år få tillgång till nytt material utan att släppa på kravet om god kvalitet, säger Anders Berg.

Intensivt arbete

Projektet "Namn åt de döda" bygger på frivilliga krafter. Sedan har 2002 har ett intensivt arbete pågått med att komplettera uppgifterna i Sveriges dödbok – mer än 450 forskare jobbar aktivt med att göra en ny version av dödboken möjlig.

namn a de doda sept2017webb2

Ovan kan du se hur långt de flitiga registrerarna runt om i landet kommit i slutet av september.

Projektet rullar oförtrutet vidare med målet att nå en fullständig utgåva av Sveriges dödbok 7, som planeras till hösten 2018.

Gamla versionen prissänks

Eftersom det snart är dags för en ny version av dödboken rear Rötterbokhandeln ut de dvd-skivor som återstår av Sveriges dödbok 6.

Här kommer du till produkten i bokhandeln.
dodboken6 utforsaljning