Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Viktig resurs nu tillgänglig via internet - Svensk historisk bibliografi digitaliserad

Svensk historisk bibliografi-digital (SHBd) är en guldgruva för den som söker litteratur om svensk historia. Bibliografin omfattar åren 1771/ 2010 och har tidigare bestått av tio separata delar. Åren 1771/1976 publicerades ursprungligen som nio tryckta bibliografier, medan åren 1977/ 2010 förtecknats som en deldatabas i den nationella bibliotekskatalogen LIBRIS. Fram till nu har det inte funnits någon möjlighet att enkelt söka i hela bibliografin.

SHBd är en ämnesbibliografi över svensk historia. Här finns hänvisningar till monografier, avhandlingar, uppsatser, recensioner, artiklar i dagstidningar och annat material som rör Sveriges historia. Sammanlagt ingår över 176 000 poster i bibliografin. Här ingår såväl akademisk historieskrivning som amatörforskning från drygt två sekler. SHBd är den mest omfattande bibliografin över svensk historia.

De tryckta årgångarna finns inte längre till försäljning och de forskningsbibliotek som äger exemplar har i allmänhet placerat dessa i referensbiblioteket. De kan därför inte lånas hem.
Med dagens teknik finns det möjligheter att i stället göra bibliografisk information tillgänglig på nätet. De digitaliserade bibliografierna (1771/1976) går att ladda ner för den som vill ha informationen lättillgänglig lokalt på den egna datorn.

SHBd omfattar över 176 000 poster. Ca 79 000 av dessa poster har skannats, OCR/tolkats och bearbetats inom projektet. Övriga ca 97 000 poster har hämtas från LIBRIS.

Den nya tjänsten SHBd (Svensk historisk bibliografi/digital) ger tillgång till hela bibliografin 1771/ 2010 i digital form och kommer att underlätta betydligt för dem som söker historiska framställningar. Den digitala bibliografin finns också i ett gränssnitt anpassat för telefoner och andra mobila plattformar.

Projektet har genomförts med stöd från Riksbankens jubileumsfond.

Besök SHBd-Svensk historisk bibliografi digital 1771/2010 - klicka här!