Nya resurser i nygammal handbok

Nya boken

Förbundets Handbok nummer 15 heter EMIGRANTFORSKA PÅ NÄTET och utkom första gången 2017. Den hade föregåtts av en liknande publikation med namnet EMIGRANTFORSKNING som släpptes 2009. Nu har det kommit ytterligare en version (se bilden) - uppfräschad, rättad, kompletterad och med flera helt nya kapitel, som beskriver nya och nyttiga resurser på nätet.

1950 års folkräkning (CENSUS) är kanske den viktigaste bland nyheterna. Hät hittar man hela den amerikanska befolkningen så som den såg ut för 73 år sedan. Sökbar på alla möjliga sätt med direktlänk till rätt sida och bild. Det är fortfarande förvånansvärt många svenskfödda i denna folkräkning och även om uppgifterna är sparsamma är den en oumbärlig resurs för den som vill komma framåt i tiden och kanske hitta nu levande släktingar.

EMIWEB är ett svenskt "näthotell" för emigrantdatabaser av olika slag. Det är här du hittar passagerarlistor, EMIBAS (emigranter och immigranter i svenska husförhörslängder), dödsnotiser från Svenskamerikanska tidningar, Svenskamerikanska kyrkoarkivet (SAKA), Svenskamerikanska föreningsmedlemmar och mycket annat. Efter ett flerårigt hjärtstillestånd är EMIWEB nu åter igång och dessutom under stark tillväxt med flitigt inkommande nya resurser.

Det finns inget så obeständigt som LÄNKAR till hemsidor och databaser. Inför den nya upplagan har min medförfattare, Anna-Lena Hultman, och jag gått igenom samtliga länkar, strukit, rättat och forskat fram nya fungerande adresser. Vi har dessutom hittat en mängd nya databaser och register, som inte fanns när den första versionen 2017 utkom.

Finns att köpa på Rötters bokhandel:

https://www.rotterbokhandeln.se/

 

 

  

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mysterium i juletid
Sökbara register och AI
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
29 april 2024

Captcha bild