Marika Stiernstedt skrev om sin släkt

Marika Stiernstedt var en uppburen författare under första halvan av 1900-talet. Hon skrev många romaner men också en bok om sin släkt, komplett med utvikbara släktträd på slutet.

Har du Marika Stiernstedt i ditt släktträd ska du läsa hennes bok "Mitt och de mina" om du inte redan gjort det. Här berättar hon om sin släkts historia, tillbaka till tidigt 1800-tal och delvis ännu längre.

Jag älskar att läsa biografier och memoarer. Det är jag inte ensam om, eftersom bokmarknaden nästan svämmar över av dessa numera.

Marika Stiernstedts biografi skrev hon 1928. Då var hon 53 år gammal och hade fortfarande en lång rad romaner oskrivna framför sig. Någon av hennes romaner har jag inte läst, men får nog ta och göra det.

Hennes mor kom från polsk-ryska adelssläkter och hennes far var en svensk officer. Trots att hon växte upp i överklassen blev hon som vuxen socialdemokrat och var länge gift med författaren och journalisten Lubbe Nordström (som skrev Lort-Sverige). Det var hennes andra äktenskap. Det första ingick hon med flygarbaronen Cederström. (Mer finns förstås att läsa om henne om du googlar.)

I sin biografi (första delen av två) börjar hon med sin mors släkt. De polska och ryska namnen är nästan omöjliga för mig att uttala, men jag hoppas stavningen blir rätt. Modern heter Marie Ciechanowiecki och morfar heter Paul Ciechanowiecki. Han är godsägare i Vitryssland. I släkten finns också ett stort gods i Ukraina. Mormor heter Alexandrine Riznitsch och är polack.

De lever förstås ett storstilat herrgårdsliv på sina stora lantegendomar, med mängder av anställda och gott om mat, men har också ett stadsliv. När de senare i livet behöver bekymra sig om pengar så klarar de inte av att hushålla och delar av förmögenheten går upp i rök. Om släktens historia berättar äldre släktingar för Marika under hennes uppväxt, och hon återger detaljer som vittnar om ett liv och en tid långt bort från oss i dag. Vilket överdåd och slöseri, och vilka klasskillnader! I Ryssland, där hennes mors familj bor, fanns det då ännu livegna. Det är egentligen inte så många generationer bort.

Hennes far officeren är värmlänning men utbildad i Uppsala. Han heter Wilhelm Stiernstedt, som också är en adelssläkt. I den här släkten är männen rikets tjänare, både som militärer och vid hovet.

Marika föds först i syskonskaran och när hon är ett år får hon en lillebror, men hennes mor dör i barnsäng. Efter ett par år gifter hennes far om sig med hennes moster Pauline, bara 16 år äldre än Marika.

Trots att boken är skriven för snart 90 år sedan känns den inte så gammaldags, men man får förstås se den i ljuset av sin tid. Det gäller att komma ihåg att allt som vi vet har hänt efter 1928 då ännu är okänt, både samhällsutveckling och ändrade attityder och beteenden. Hon är en driven författare och återger många iakttagelser om vardagslivet, sådant som vidgar bokens betydelse från att vara en privat historia till en allmängiltig.

Läs biografier! Och skriv din egen släktberättelse!

(Bilden på Marika Stiernstedt kommer från Wikpedia)

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

U.P.A.
När FamilySearch löste gåtan
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
26 april 2024

Captcha bild