Glad Påsk!

Stoopendaal UMFA54672 1268

Nu önskar jag er alla en riktigt Glad Påsk!

Konstnären bakom påskkortet här heter Curt Nyström Stoopendaal och hans mor var den mycket kända Jenny Nyström. Hon föddes i Kalmar 1854 och anses vara den som gav jultomten ett ansikte. Det var hon som började måla jultomten så som vi är vana att se den idag, med vitt skägg och röd tomteluva. Det tror jag att de flesta av er känner till.

Jenny Nyström gifte sig med Daniel Stoopendaal och 1893 föddes sonen Curt som hade tänkt bli läkare men så småningom övergick till att följa sin mor i hennes yrkesarbete som illustratör och konstnär. Curt Nyström Stoopendaal gifte sig 1928 med Alice Rehler, född i Johannesburg och de verkar inte ha fått några barn. Makarna bodde på Rådmansö och Curt avled 1965.

Stoopendaal Jenny Nystrom Self portrait with her son

Jenny Nyströms självporträtt med sonen Curt finns hos Göteborgs konstmuseum. Bild från Wikipedia, Public Domain.

Curts far Daniel Stoopendaal var född 1853 i Linköping och studerade till läkare. Curts farfar hette Henrik Wilhelm Stoopendaal och var född i Amsterdam, hans farmor Charlotta Amalia Paerl kom från Skövde och de hade minst tio barn. Henrik Wilhelm Stoopendaal var fabrikör och hade rullgardinsfabrik när de bodde i Örgryte och även i Jönköping. Daniels äldste bror Johan Wilhelm kallas rullgardinsmålare i husförhörslängderna, ett yrke jag aldrig tidigare stött på. Så kanske hade Curt dubbelt påbrå som målare, även om hans mor Jenny uppenbarligen är den som påverkat honom mest.

Påskkortet finns i Bohusläns Museums bildsamling på www.digitaltmuseum.se

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Artur och Adina Lindfors
Mötas och skiljas
 

Kommentarer 2

Stefan Simander den lördag, 08 april 2023 06:47

Glad Påsk!

Glad Påsk! :D
Eva Johansson den lördag, 08 april 2023 15:20

Tack detsamma, Stefan!

Tack detsamma, Stefan!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild