Lars Stenmark

Lars Stenmark Båtfors NorsjöLars Stenmark. Foto: Hanna Lundborg, Umeå. Privat bildsamling.Lars Stenmark kom till världen 11 januari 1876 i Båtfors, Norsjö. Han var ett av nio barn till bonden Karl Erik Stenmark och hans hustru Greta Stina Larsdotter. Lars fick tidigt hjälpa till med jordbruksarbetet på gården men även med skogsavverkning.

1898 gifte sig Lars med Maria Lovisa Vestermark född 12/6 1876 i Bruträsk, Skellefteå socken, dotter till Nils Nilsson Vestermark och hans maka Eva Margareta Teodorsdotter. Lovisa var äldst av tio syskon. Året efter vigseln föddes deras första barn, en son. År 1900 flyttade familjen till Bjurliden, Skellefteå socken. Där föddes ytterligare två barn, en son och en dotter. 1905 flyttade familjen tillbaka till Båtfors och övertog en del av Lars föräldrahem. Ytterligare fyra barn, två döttrar och två söner fostrades i hemmet. Yngste sonen var dock dödfödd. 1929 övertog de två äldsta sönerna gården och delade på den. Lars och Lovisa bodde hos barnen i en egen stuga fram till sin bortgång. Lars tyckte om att snickra. Han var en duktig smed. 

Lovisa avled dagen före julafton 1939 i sviterna av en hjärnblödning. Lovisa var en hemmets kvinna. Hennes hopp stod till Gud. En tung sorg för Lars var när de två äldsta sönerna insjuknade år 1954 och avled med drygt två månaders mellanrum. Stenmark var religiös sedan ungdomens dagar. Själv blev Lars också sjuk och sängliggande innan han gick bort 9 mars 1955.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mötas och skiljas
Kerstin i Vräk
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild