By Eva Johansson den 15 april 2023
Kategori: Rötterbloggen

Kära mormor

Våra mor- och farföräldrar har för många av oss en särskild plats i hjärtat. Min egen mormor var verkligen en central person i mitt liv under uppväxten, men också för min mamma och hennes syskon.

Idag berättar jag om två böcker om mormödrar, sinsemellan mycket olika. Alltså både böckerna och mormödrarna, men från ungefär samma tidsepok. Den ena levde på landsbygden i Småland, den andra i staden Västerås och senare i Stockholm.

Andra släktforskare har tipsat om båda dessa böcker, men nu minns jag inte längre var och hur, jag är bara glad att jag fick upp ögonen för dem.

Lättläst, kärleksfull och och med både humor och värme. Så skulle jag beskriva Catharina Millers bok "Det var inte längesen" (Votums förlag 2022). Hon skriver om sin mormor Hanna Elisabeth Grek som levde mellan 1884 och 1970, från 1914 gift med Sixten Lindblad. De hade gården Norra Isaryd i Frinnaryds socken i norra Småland.

Hanna Grek var småskollärarinna från Nye, född i Lannaskede, och kom på besök till en kamrat som var lärarinna i Frinnaryds skola. Där träffade hon blivande maken Sixten, född Sixtus Petrus Lindblad 1885. Som gifta tog de över hans fädernegård. Boken innehåller en del släkthistoria men kretsar framför allt kring Hanna Elisabeth och hennes liv. Hon födde tre barn innan maken dog alldeles för tidigt 1939.

Det här är en släktbok som är intressant långt utanför den egna släkten och lokalsamhället. Catharina Miller berättar i korta avsnitt om allt möjligt som har bäring på hennes mormors liv, både utifrån historiska dokument, egna minnen, ärvda saker, fotografier och berättelser. I boken tar hon ett kliv utanför sin mormors familj och gården och berättar om grannarna, om trakten, om arbetet, om vänner och släktingar, om de stora förändringar och händelser som påverkat hennes mormors liv eller som hon berörts av. Om livet.

En viktig roll i boken har bygdefotografen Oskar Jarén, verksam under första halvan av 1900-talet i Frinnaryd. Många av hans fotografier har lånats in till boken och de ger en extra dimension åt berättelsen och en vidare bild av bygdens folk. Det mesta kretsar kring mormor Hanna Elisabeth men Catharina Miller bjuder också läsaren på sina egna reflektioner om både dåtid och nutid, om varför mikrohistorien är viktig och vad vi ska ha den till idag.

De två bilderna ovan är från Catharina Millers bok. Hennes man David Miller är fotograf och har tagit de fina nutida bilderna i boken. 

Släktforskaren Kurt Hultgren har skrivit boken "Se upp i backen". Den kom ut 2021 (Perrongförlaget) och handlar om hans mormor Ina Lundbeck, född Lindgren 1876, och som levde till 1964. Boken handlar också om hennes släkt några generationer bakåt, om författarens morfar John Lundbeck och hans släkt men också om de nutida generationerna.

Både Ina och John Lundbeck var födda i Västerås, John var storebror till Inas klasskamrat Märta Lundbeck. Som unga flyttade de till Stockholm och gifte sig 1901, och där föddes deras fem barn i det nya villasamhället Storängen i Nacka.

Kurt Hultgren berättar om hur mycket hans mormor berättade på äldre dar och att han då nedtecknade systematiskt vad hon sa och att de gick igenom hennes gamla fotoalbum. Det är så många av oss önskar att vi hade gjort. Det är verkligen trevligt berättat, med många detaljer och mycket släkthistoria. En skatt för den som har gemensam släkt med paret Lundbeck. Ett föredömligt namnregister finns längst bak i boken.

I Kurt Hultgrens bok finns både familjbilder och äldre fotografier från Västerås och andra platser.

Leave Comments