Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Bojs och Sjölunds nya bok släpps om en vecka

235518Runt 80 procent av de män som lever i Sverige i dag härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern. Det avslöjar Karin Bojs och Peter Sjölund i sin första gemensamma bok, ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren”.

Boken har officiell släppfest på fars dag, söndagen den 13 november. Men redan om en vecka, fredagen den 4 november, får vi in den i Rötterbokhandeln.

Fram till dess råder hyschhysch. Informationen här ovan är hämtad från förlagets hemsida, och det är i princip så mycket som någon får lov att avslöja om bokens innehåll i förväg.

Klart är i alla fall att den, enligt Karin Bojs, bjuder på en aha-upplevelse för alla som intresserar sig för DNA-släktforskning.

– Det kan du, som ungdomarna säger, fethaja, säger hon.

Vetenskapsjournalistens senaste bok hette ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren” och blev en sällad skådad succé. Översättning till tio språk, Augustpris, rekordförsäljning. Efter det kände sig Karin Bojs lite tom, berättar hon.

– Jag funderade över vad jag skulle göra härnäst. Att göra ännu en personlig och bred bok på det sätt jag hade gjort var inte möjligt, det gick inte att toppa.

I stället tog hon kontakt med Peter Sjölund, pionjär inom DNA-släktforskning och författare till handboken ”Släktforska med DNA”.

– Jag skickade ett förslag till honom vilket var något av ett vågspel, vi hade bara träffats kanske tre gånger. Men han kom ner till Stockholm, vi åt en snabb lunch och sedan gick vi raka vägen upp på mitt förlag. Redaktören bestämde sig i princip på stående fot, det var nog rekord!

På den vägen är det alltså.

I väntan på den 4 november passar vi på att tipsa er som bor i Västergötland om att Karin Bojs i morgon, lördag, besöker Borås stadsbibliotek.

Borås släktforskare håller där i en årlig släktforskardag tillsammans med biblioteket. Utöver Karin Bojs föredrag blir det föredrag om hur man börjar släktforska, och flera föreningar kommer att vara på plats för att visa upp sin verksamhet.

På bilden: Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger.

Välbesökt boksläpp för "Vallonska rötter"

vallonbok5litenNu är den här – "Vallonska rötter", Sveriges Släktforskarförbunds efterlängtade handbok i släktforskning på vallonska anor. Boken, som har nummer 13 i ordningen i förbundets handboksserie, välkomnades till världen med en släppfest på torsdagseftermiddagen.

Släppfesten var faktiskt den första i förbundets historia, konstaterade förbundsordförande Erland Ringborg i sitt tal.

– Vi ligger i tiden, sa han och höjde sitt glas.

Det är även första gången som förbundet gjort en handbok tillsammans med en av medlemsföreningarna som hyr in sig i lokalerna i Huvudsta. Många från Sällskapet Vallonättlingar var förstås på plats för att fira in boken, liksom många av de bidragande skribenterna.

Sällskapets ordförande Anders Herou uttryckte sin förnöjelse över att samarbetet varit så gott på alla fronter, och över att boken blivit just den breda ingång till forskningsområdet som man hoppats på. Till skillnad från många andra av förbundets handböcker är det här en bok med ett brett, historiskt anslag, där den intresserade får veta så gott som allt om vallonerna.

Ansträngningarna har inte gått den belgiska regionen Vallonien förbi. Tidigare i år fick Sällskapet Vallonättlingar motta en fin utmärkelse ur statsminister Paul Magnettes hand, något vi tidigare berättat om här på Rötter.

Under boksläppet var Martine Leclercq, handelsattaché vid den vallonska delen av Belgiens ambassad, på plats för att bläddra i den rykande färska handboken. Hon uttryckte sina förhoppningar om att åtminstone delar av boken ska kunna översättas till franska.

– Vissa valloner i Belgien kan sin historia, men verkligen inte alla. Här ligger Sällskapet Vallonättlingar i framkant och har gjort ett fantastiskt jobb, sa hon.

vallonbok3liten

Erland Ringborg och Anders Herou.

vallonbok4liten

Utmärkelsen "Mérite Wallonie".

vallonbok2liten

Martine Leqlercq och Anders Herou.

Välkommen på boksläpp i Solna!

balloons wallpapers 7ballongerSnart är den här – "Vallonska rötter", nummer 13 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie som tagits fram av Sällskapet Vallonättlingar.

Givetvis ska det firas med ett riktigt boksläpp!

Plats: Sveriges Släktforskarförbunds kansli, Anderstorpsvägen 16 i Solna, 1 tr (hiss finns).
Tid: Torsdagen den 27 oktober 2016. Drop-in mellan klockan 15 och 19.
Bokpresentation: Hålls klockan 15.30, 16.30 och 17.30.

Boken, som då kommit rykande färsk ur tryckpressen, kommer självfallet att kunna köpas till specialpris vid detta tillfälle. Vi bjuder på dryck och tilltugg.

Här läser du mer om boken. På fredag finns den till försäljning även i Rötterbokhandeln.

En halv miljon indelta soldater registrerade

Ture Carl StackellÖver en halv miljon uppgifter om svenska, indelta soldater finns nu sökbara i Centrala Soldatregistret.

– Det känns lite som ett mål som är uppnått, säger skaraborgaren Björn Lippold som startade projektet 1983.

Registreringen av soldater som ingick i Yngre Indelningsverkets manskap under åren 1682-1901 startade i Skara för 33 år sedan, den 21 oktober 1983. Då var tanken att enbart soldater från Skaraborg skulle registreras, men projektet växte fort.

I dag finns totalt 23 lokala register, varav åtta administreras av Björn Lippold själv. Allesammans finns samlade och sökbara i Centrala Soldatregistret – en databas som Linköpings Universitet står värd för, och som uppdateras en gång om året.

Drygt 100 000 återstår

Vid den senaste uppdateringen räknades uppgifter om 505 576 soldater in. Därmed återstår "bara" mellan 100 000 och 150 000 personer att registrera, uppskattar Björn Lippold.

Hur lång tid kommer det ta att få in även de namnen, tror du?

– Jag höll faktiskt en presskonferens 1984, där jag fick frågan om när jag trodde att allt skulle vara klart. "Det ska väl gå på tio år", sa jag då! Så blev det inte riktigt. Men frågar du mig nu så tror jag nog att vi ska ha täckt allt om fem, tio år.

Soldatregistreringen är ett ideellt projekt som bygger på insatser av släktforskare runt om i landet. Några är knutna till föreningar, andra registrerar soldater helt privat. Vartannat år träffas de för att samordna sitt arbete.

Anhöriga finns med

I registret finns dessutom uppgifter om makar, barn och föräldrar kopplade till många av soldaterna. Totalt sett ingår därmed närmare två miljoner namn.

– Får vi in uppgifter från släktforskare om anhöriga till soldaterna, så för vi in dem. Ofta kan man se att soldatyrket gått i arv i två, tre generationer, säger Björn Lippold.

Även uppgifter om 47 000 torp och andra soldatbostäder finns sökbara, något som framför allt bygger på information som hembygdsrörelsen har bidragit med. Björn Lippold, som själv är släktforskare, ser samverkan med hembygdsforskarna som viktig.

– De sitter ju på en förfärlig massa material som är intressant för oss släktforskare. Det här tror jag är det stora man får titta på i framtiden, säger han.

Stort intresse

Att den akademiska världen ska få upp ögonen för släkt- och hembygdsforskning är också en hjärtefråga för Björn Lippold. Överlag ser han att intresset för registret är mycket stort, inte minst sedan han skickade ut pressmeddelandet om att man sprängt 500 000-vallen.

– Jag stängde ner datorn vid åttatiden i går kväll, och öppnade den nu (klockan tio på förmiddagen, red:s anm). På den tiden har jag fått 26 förfrågningar om olika uppgifter, säger han.

För den som är ute efter grundläggande information om soldater i sin släkt är det bara att ge sig in i databasen och söka på egen hand. Under förra året gjordes nästan 100 000 sådana sökningar.

På bilden: Två generationer soldater från Fågelås socken i Skaraborg – Ture Färdinan Stackell (född 1879) och hans far Carl Johan Stackell.

 

Lär dig allt om vallonska rötter

vallonska rotterHur kom det sig att Louis de Geer, född 1587 i Liège, byggde upp ett svenskt bruksimperium?

Varför var vallonsk smideskonst så eftertraktad och vad åt man för mat på vallonbruken i mitten av 1600-talet?

Det är bara några av alla frågor du får svar på i "Vallonska rötter" – nummer 13 i Sveriges Släktforskarförbunds handboksserie som finns att köpa från och med 28 oktober.

Den nya handboken tar ett helhetsgrepp om vallonernas historia, och bjuder i och med det på berättelsen om var, när, hur och varför. Vi får veta vilka omständigheter som gjorde att vallonerna kom till Sverige, och hur deras verklighet i det nya landet såg ut.

Givetvis får vi även en grundlig genomgång av hur forskning på vallonska anor går till. Grunderna känns igen från släktforskning i Sverige, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.

– Det går att forska vidare, även om det inte är lika enkelt som med de svenska kyrkböckerna. Vi ger tips om hur man kan komma framåt, säger Anders Herou, ordförande i Sällskapet Vallonättlingar.

Föreningen bildades så tidigt som 1938. Att man nu tagit fram en ny handbok har enligt Anders Herou att göra med att det gått hisnande 58 år sedan det senaste, heltäckande vallonverket kom ut.

– Det var Karl Kilboms "Vallonerna", och även om det är en bra bok så är den i princip omöjlig att få tag i, säger han.

Sällskapet Vallonättningar har tidigare tagit fram "Vallonskivan" och "Vallonkontrakt" – DVD:er som fortfarande går att köpa genom Rötterbokhandeln. I arbetet med de produkterna samlade man på sig en hel del "kringmaterial", berättar Anders Herou.

– Vi tänkte att varför inte jobba vidare med det, göra slag i saken och skriva en bok.

Resultatet är en 180 sidor tjock handbok som finns till försäljning från och med nästa fredag, den 28 oktober.

Det har varit ett framgångsrikt år för Sällskapet Vallonättlingar, som i september fick åka till Namur, Belgien för att motta den fina utmärkelsen "Mérite Vallonie".

Paul Magnette, statsminister i provinsen Vallonien, delade ut medaljen som ett sätt att hedra vänskapen mellan Vallonien och Sverige.

Senaste nytt

2017-07-07 08:00
sommartider
Förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller sommarstängt från och med måndagen den 10 juli och öppnar igen tisdagen den1 augusti. Går att beställa Vill du beställa under sommaren går det bra att göra det direkt i Rötterbokhandeln, men tänk...
2017-07-03 12:26
slaektforskarnas-arsbok-2017-i-roetterbokhandeln-nu
Släktforskarnas årsbok är boken som ger dig nya perspektiv på såväl släktforskningen som metod som anornas liv och miljö. I 2017 års upplaga, som haft Ted Rosvall som redaktör, hittar du initierade artiklar om allt ifrån mindre kända källor på...
2017-06-27 13:50
moet-sommaren-med-roetter
Äntligen är sommaren här! Många passar på att ta en liten paus från släktforskningen under de varma månaderna, men inte alla. Därför har Rötter sammanställt en guide för dig som snarare vill intensifiera jakten på dina anor. Kanske hittar du en...
2017-06-26 08:28
i-arkivens-vrar-med-slaekthistoriskt-forum
Snart är det här – det fullmatade sommarnumret av Släkthistoriskt Forum! Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen. För bara 250 kronor får du den i brevlådan under ett helt år. Du kan...
2017-06-21 13:53
midsommarstaengt-22-23-juni
Rötterbokhandeln och Sveriges Släktforskarförbunds kansli håller stängt för midsommar torsdag och fredag, den 22 och 23 juni. Det går som vanligt bra att beställa från Rötterbokhandeln även när vi har stängt. Beställningarna packas och...
2017-06-16 14:40
kungliga-operan-lanserar-digitalt-arkiv
Har du anor som varit verksamma inom musik och teater? I så fall är Kungliga Operans arkiv en potentiell guldgruva! Arkivet sträcker sig ända tillbaka till 1773, och innehåller dessutom material från Kungliga Dramatiska Teatern som fick sitt...
2017-06-14 10:51
nya-tidningssidor-i-kb-s-digitala-tjaenst
Kungliga bibliotekets digitala tidningstjänst fortsätter att växa. Senaste tillskottet är äldre årgångar av fyra lokaltidningar: Nerikes allehanda, Norrköpings tidningar, Sundsvalls tidning och Östgöta-Correspondenten. Åren det gäller är...
2017-06-14 09:52
oeppettider-onsdagen-den-14-juni
I dag, onsdagen den 14 juni, stänger Rötterbokhandeln och förbundskansliet redan klockan 12. Det går som vanligt bra att handla direkt från Rötterbokhandeln även när vi har stängt. Välkomna åter i morgon!
2017-06-12 14:38
utstaellning-om-valloner-i-oesterbybruk
Österbybruk i Uppland är ett av de svenska bruk där vallonsmide en gång praktiserades. Här finns bland annat världens bäst bevarade vallonsmedja att kika på, så har du valloner i släktleden är bruket ett givet utflyktsmål. I sommar finns...
2017-06-07 16:20
rutger-von-aschebergs-kista-oeppnad
Lennart Palm är ett namn som framför allt lär klinga bekant för fans av Melodikrysset. Vid sidan av den karriären intresserar sig musikern för gamla gravvalv – en hobby som nyligen ledde fram till en spännande kistöppning i Göteborg. Kistan i...
2017-06-02 16:35
oeppettider-i-vecka-23
Ännu en av vårens långhelger står för dörren – förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller stängt 5-6 juni med anledning av Sveriges nationaldag. Går bra att beställa Det går som vanligt bra att beställa i Rötterbokhandeln medan vi håller...
2017-06-02 10:03
om-riksstaemman-i-nya-angelaeget
Du har väl inte missat att ett nytt nymmer av Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget har dykt upp här på Rötter? Nyhetsbrevet innehåller information som riktar sig direkt till medlemsföreningar och funktionärer, men vem som helst...
2017-06-01 14:24
inger-gaerdfors-bloggar-om-slaektforskardagarna
Släktforskardagarna 2017 närmar sig sakta men säkert. Den som är nyfiken på hur årets evenemang kommer att bli kan nu läsa om det på Rötterbloggen. Inger Gärdfors, som skrivit inlägget, är ordförande i värdföreningen Hallands...
2017-05-30 09:08
startklart-foer-ny-saesong-av-allt-foer-sverige
Den 22 oktober drar en ny säsong av det populära tv-programmet "Allt för Sverige" i gång i SVT. Nu är det förvisso nästan fem månader kvar till dess, men i dag blev det känt vilka deltagarna är. En poet från Oregon, en yogainstruktör från...
2017-05-29 18:16
program-klart-foer-slaektforskarvecka
Inga sommarplaner än? I juli anordnas, som Rötter tidigare berättat, en släktforskarvecka i Dalarna. Borlänge, Ludvika, Rättvik, Leksand, Gagnef, Mockfjärd, Floda, Falun och Mora är de nio orter som står i centrum, så för dig som har anor i...