Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

I arkivens vrår med Släkthistoriskt Forum

ettawebbSnart är det här –
det fullmatade sommarnumret av Släkthistoriskt Forum!

Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen.

För bara 250 kronor får du den i brevlådan under ett helt år. Du kan dessutom välja mellan två fina premier: "Släktforskarens lilla faktabok" eller "Släktforskarens lilla faktabok 2".

Du hittar erbjudandet här!

Guldkorn i arkiven

Årstiden till trots är det arkivens värld vi djupdyker i. Gör som oss och ägna sommarens regniga dagar åt att slå in på nya, spännande stigar i släktforskningen!

I artikeln "Källorna du inte visste fanns" går Eva Johansson igenom en lång rad mer eller mindre okända arkiv som ligger och väntar några klick bort på nätet. Kanske är det i något av dem du gör det stora fyndet?

Riksdagens arkiv och samlingar, som ligger i källaren under maktens korridorer, är fulla av skatter. Här finns alltifrån sällskapsspelet "Full sysselsättning" till originalhandlingar från kampen för kvinnlig rösträtt och hyllmeter efter hyllmeter med riksdagstryck. Vi hälsar på riksdagens arkivarier och pratar med dem om smarta arkivknep och vilken information man kan hitta om släktingar som suttit i riksdagen.

Under 1800-talet och början av 1900-talet klev uppfinnarna fram som de nya folkhjältarna i Sverige. Fartygspropellrar, säkerhetständstickor och Västerbottensostar såg dagens ljus. Följ med på en resa genom teknikoptimismens Sverige och lär dig att hitta anornas gamla patent.

tema

Urgammalt DNA, namnskick och emigrantjakt

Att presentera långa, raka släktlinjer är inte alltid så lätt, i synnerhet inte när det gäller kvinnor. Med DNA-teknikens hjälp har Peter Sjölund och hans medforskare kartlagt två säkra mödernelinjer som sträcker sig tillbaka till en och samma anmoder: Margareta Hansdotter Säbråzynthia som levde i början av 1600-talet. För landsköpmannen Gulle, verksam under 1400-talet, kan ännu längre linjer presenteras. Missa inte de båda artiklarna om DNA:s fantastiska möjligheter!

Inom kort träder en ny svensk namnlag i kraft. I artikeln "Snart kan alla heta dotter" tar vi oss närmare titt på vad den kan komma att innebära för framtidens släktforskare, liksom hur namnskicket har fungerat förr i tiden och hur det påverkar oss som släktforskar i dag.

En ny bok om Emigrantforskning på nätet finns som bekant ute, och vi fördjupar oss i ämnet även i Släkthistoriskt Forum. Ta del av emigrantforskaren Anna-Lena Hultmans bästa tips och läs om hur släktforskaren Håkan Vitestam hittade sin okända morfar i USA.

inlaga

Allt inför Släktforskardagarna och mycket mer

Dessutom i Släkthistoriskt Forum 3/2017: Vi berättar hur du kunde ha sett ut om du levde på 1880-talet, hjälper dig att ladda upp inför Släktforskardagarna och mycket mer. Allt som allt består tidningen av 56 sidor tips, inspiration och nyheter för dig som släktforskar.

Sommarens bästa läsning!

Midsommarstängt 22-23 juni

zornRötterbokhandeln och Sveriges Släktforskarförbunds kansli håller stängt för midsommar torsdag och fredag, den 22 och 23 juni.

Det går som vanligt bra att beställa från Rötterbokhandeln även när vi har stängt.

Beställningarna packas och skickas så fort vi öppnar igen måndagen den 26 juni.

Glad midsommar önskar Sveriges Släktforskarförbund!

Målning: Midsommardans av Anders Zorn

Nya tidningssidor i KB:s digitala tjänst

tidningar2Kungliga bibliotekets digitala tidningstjänst fortsätter att växa. Senaste tillskottet är äldre årgångar av fyra lokaltidningar: Nerikes allehanda, Norrköpings tidningar, Sundsvalls tidning och Östgöta-Correspondenten.

Åren det gäller är 1851-1895. Har du anor som levde på någon av orterna under den perioden är det bara att kasta dig in och söka – chansen att hitta något spännande är stor!

Målet för året: två miljoner

Rötter har regelbundet rapporterat om utvecklingen för tidningstjänsten, som i april i år räknade in en miljon upphovsrättsfria sidor.

Målet för 2017 har sedan dess kunnat flyttas uppåt och nu räknar man med att nästan två miljoner sidor från 60 olika tidningar ska vara fritt tillgängliga i slutet av året.

Här hittar du aktuell information om vilka tidningar och årgångar som ligger i pipeline för digitalisering. Gränsen för upphovsrätten dras av KB vid 115 år vilket innebär att det bara är sidor som är äldre än så som går att läsa hemifrån.

Tidningsupprop pågår

Sveriges Släktforskarförbund startade i våras ett upprop för en framflyttad gräns. Uppropet går fortfarande att skriva på här.

Kungliga Operan lanserar digitalt arkiv

operanHar du anor som varit verksamma inom musik och teater? I så fall är Kungliga Operans arkiv en potentiell guldgruva!

Arkivet sträcker sig ända tillbaka till 1773, och innehåller dessutom material från Kungliga Dramatiska Teatern som fick sitt eget arkiv först 1907.

I arkivet finns alltifrån programblad och affischer till dekorskisser och kostymer. Och det fina i kråksången är att en del av materialet nu finns att ta del av på webben.

Sökbart på namn

Digitaliseringen av arkivet har pågått under flera år. Först ut att släppas är repertoaren, där det bland annat går att söka på namnet på en person för att få fram alla föreställningar hen har medverkat i.

För många av uppsättningarna finns även dekorskisser, programblad och affischer att kika på.

Stegvis publicering

Materialet publiceras stegvis och i ett senare skede kommer rariteter som Jussi Björlings gamla scendräkter och kostymskisser från Gustav III:s tid att finnas digitaliserade och tillgängliga på webben.

Sök i arkivet här!

FOTO: Marcus Hansen/Kungliga Operan

 

Öppettider onsdagen den 14 juni

klöverI dag, onsdagen den 14 juni, stänger Rötterbokhandeln och förbundskansliet redan klockan 12.

Det går som vanligt bra att handla direkt från Rötterbokhandeln även när vi har stängt.

Välkomna åter i morgon!

Senaste nytt

2017-06-26 08:28
i-arkivens-vrar-med-slaekthistoriskt-forum
Snart är det här – det fullmatade sommarnumret av Släkthistoriskt Forum! Att prenumerera är det bästa sättet att förvissa sig om att inte missa något nummer av tidningen. För bara 250 kronor får du den i brevlådan under ett helt år. Du kan...
2017-06-21 13:53
midsommarstaengt-22-23-juni
Rötterbokhandeln och Sveriges Släktforskarförbunds kansli håller stängt för midsommar torsdag och fredag, den 22 och 23 juni. Det går som vanligt bra att beställa från Rötterbokhandeln även när vi har stängt. Beställningarna packas och...
2017-06-16 14:40
kungliga-operan-lanserar-digitalt-arkiv
Har du anor som varit verksamma inom musik och teater? I så fall är Kungliga Operans arkiv en potentiell guldgruva! Arkivet sträcker sig ända tillbaka till 1773, och innehåller dessutom material från Kungliga Dramatiska Teatern som fick sitt...
2017-06-14 10:51
nya-tidningssidor-i-kb-s-digitala-tjaenst
Kungliga bibliotekets digitala tidningstjänst fortsätter att växa. Senaste tillskottet är äldre årgångar av fyra lokaltidningar: Nerikes allehanda, Norrköpings tidningar, Sundsvalls tidning och Östgöta-Correspondenten. Åren det gäller är...
2017-06-14 09:52
oeppettider-onsdagen-den-14-juni
I dag, onsdagen den 14 juni, stänger Rötterbokhandeln och förbundskansliet redan klockan 12. Det går som vanligt bra att handla direkt från Rötterbokhandeln även när vi har stängt. Välkomna åter i morgon!
2017-06-12 14:38
utstaellning-om-valloner-i-oesterbybruk
Österbybruk i Uppland är ett av de svenska bruk där vallonsmide en gång praktiserades. Här finns bland annat världens bäst bevarade vallonsmedja att kika på, så har du valloner i släktleden är bruket ett givet utflyktsmål. I sommar finns...
2017-06-07 16:20
rutger-von-aschebergs-kista-oeppnad
Lennart Palm är ett namn som framför allt lär klinga bekant för fans av Melodikrysset. Vid sidan av den karriären intresserar sig musikern för gamla gravvalv – en hobby som nyligen ledde fram till en spännande kistöppning i Göteborg. Kistan i...
2017-06-02 16:35
oeppettider-i-vecka-23
Ännu en av vårens långhelger står för dörren – förbundskansliet och Rötterbokhandeln håller stängt 5-6 juni med anledning av Sveriges nationaldag. Går bra att beställa Det går som vanligt bra att beställa i Rötterbokhandeln medan vi håller...
2017-06-02 10:03
om-riksstaemman-i-nya-angelaeget
Du har väl inte missat att ett nytt nymmer av Sveriges Släktforskarförbunds nyhetsbrev Angeläget har dykt upp här på Rötter? Nyhetsbrevet innehåller information som riktar sig direkt till medlemsföreningar och funktionärer, men vem som helst...
2017-06-01 14:24
inger-gaerdfors-bloggar-om-slaektforskardagarna
Släktforskardagarna 2017 närmar sig sakta men säkert. Den som är nyfiken på hur årets evenemang kommer att bli kan nu läsa om det på Rötterbloggen. Inger Gärdfors, som skrivit inlägget, är ordförande i värdföreningen Hallands...
2017-05-30 09:08
startklart-foer-ny-saesong-av-allt-foer-sverige
Den 22 oktober drar en ny säsong av det populära tv-programmet "Allt för Sverige" i gång i SVT. Nu är det förvisso nästan fem månader kvar till dess, men i dag blev det känt vilka deltagarna är. En poet från Oregon, en yogainstruktör från...
2017-05-29 18:16
program-klart-foer-slaektforskarvecka
Inga sommarplaner än? I juli anordnas, som Rötter tidigare berättat, en släktforskarvecka i Dalarna. Borlänge, Ludvika, Rättvik, Leksand, Gagnef, Mockfjärd, Floda, Falun och Mora är de nio orter som står i centrum, så för dig som har anor i...
2017-05-24 09:58
staengt-foer-kristi-himmelsfaerd
I dag, onsdag, stänger Sveriges Släktforskarförbunds kansli och Rötterbokhandeln klockan 12. Vi kommer därefter att hålla stängt för Kristi himmelsfärd och öppnar åter på måndag, den 29 maj. Går bra att beställa Självklart går det bra att...
2017-05-22 11:07
foerkoep-biljetter-till-slaektforskardagarna
Om du inte redan har spanat in hemsidan för Släktforskardagarna 2017 är det hög tid att göra det nu! Här hittar du allt du behöver för att få ut så mycket som möjligt av ditt besök, såsom fakta om parkering och övernattningsmöjligheter, en...
2017-05-19 09:26
en-utmaning-foer-handskriftslaesare
Om du är en fena på tyda gammal handskrift – kanske efter att ha läst "Vad står det?" – finns det i morgon, lördag, en utmaning att anta på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Forskarna som är knutna till museet bjuder nämligen in till en...