Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Veckans svenskamerikan – John Morton

John MortonHans förfäder kom från Finland till Finnskogarna i Sverige och flyttade därifrån till Nya Sverige. 1776 undertecknade han den amerikanska självständighetsförklaringen, men avled innan USA hann bli ett självständigt land.


John Morton, föddes 1725 i Ridley Township, Pennsylvania. Hans föräldrar var John Morton Sr (1683-1724) och Mary (Maria) Archer (född 1701). Mortons farfarsfar Martti Martitinen kom ursprungligen från Rauatalampi i nuvarande Finland, men kom till Sverige i mitten av 1600-talet i samband med att många flyttade till de så kallade Finnskogarna. Han ändrade då sitt namn till Måns Mårtensson. 1654 utvandrade han till den dåvarande svenska kolonin i Nordamerika, Nya Sverige.

Mortons far dog innan Morton föddes och när han var sju år gifte hans mor om sig med farmaren John Sketchley som kom att fungera som hans lärare. När Morton gifte sig 1748 var det med Ann Justis som också hon hade finskt påbrå. Tillsammans fick de nio barn, bland dem Sarah (död 1794), Mary (1754-89), Elisabeth (1760-1845) och Sketchley (1753-95). Morton kom att försörja sig som jordbrukare och lantmätare och innehade en mängd olika offentliga uppdrag. 1756-66 och 1772-77 var han medlem av, och flera gånger talman i, Pennsylvanias lagstiftande församling. 1764 utnämndes han till fredsdomare och 1774 blev han ledamot av Pennsylvanias högsta domstol. 1766-70 var han sitt grevskaps sheriff och under ett flertal år var han president i grevskapets civila domstol.

Åren 1774-76 var han medlem av kontinentalkongressen –den församling som föregick kongressen. Där avgjorde, han som ordförande i Pennsylvanias delegation, delstatens deltagande i 1776 års självständighetsförklaring med sin utslagsröst. Han kom även att underteckna självständighetsförklaringen. Därefter utsågs Morton till ordförande i den kommitté som skulle utarbeta grundlagen (konfederationsartiklarna). Morton dog mitt uppe i arbetet, troligen av tuberkulos 1 april 1777. Han ligger begravd på the Old Swedish Burial Ground i Chester, Pennsylvania.

Varje år delar Migrationsinstitutet i Åbo ut John Morton priset.

Skriv för årsboken!

Har du löst intressanta släktforskningsproblem och vill berätta om hur du gick till väga? Har du hittat uppgifter i en tidigare ganska outnyttjad källserie? Har du släktingar som levt under ovanliga eller spännande förhållanden?

arsbok 16 17Berätta om detta! Nu är det dags att skriva artiklar till Släktforskarnas årsbok 2018.

Släktforskarnas årsbok är till för dem som söker ny kunskap, nya källor, ny metodik och som vill låta sig inspireras av andras med- och motgångar i arkivens och de historiska dokumentens förlovade värld.

Utanför kyrkböckernas trygga värld

Nu välkomnar vi just din artikel, din berättelse, dina erfarenheter. Det du skickar in får gärna handla om:

  • Metodik – hur du fick fram den nya informationen
  • Nya eller nygamla källor – gärna utanför kyrkböckernas trygga värld
  • Liv och död i gamla tider – hur levde dina förfäder och släktingar, och vilka samhälleliga faktorer kom att styra deras livsöden?

Artiklarna ska ha ett omfång på minst 10 000 tecken och helst inte mer än 50 000 tecken, men längre texter kan accepteras. Illustrationer behövs till varje artikel. Manus ska lämnas digitalt via e-post.

Kontakta redaktören

Redaktör för årsboken är Ted Rosvall, tidigare ordförande för Sveriges Släktforskarförbund och känd för sin medverkan som expert i SVT:s "Vem tror du att du är?" Kontakta honom för mer information på arsboken@telia.com

Här kan du läsa mer om hur du skriver för årsboken.

– Redaktionsrådet för Släktforskarnas årsbok

Sondera terrängen när du släktforskar

sondera

Sök samtidigt i NAD, LIBRIS och SMDB och få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i skrift, originalhandlingar, radio och TV. Det är möjligt i Kungliga bibliotekets sökmotor Sondera.

I den Nationella Arkivdatabasen, NAD, finns information om det arkivmaterial som förvaras hos svenska offentliga och enskilda arkivinstitutioner. LIBRIS ger information om främst böcker och tidskrifter på svenska forskningsbibliotek. Här finns också en översikt över den svenska bokutgivningen. I Svensk mediedatabas, SMDB, hittar du information om musik, radio, TV, film, video och multimedier som är utgivna eller sända i Sverige.

Gå till Sondera - sondera.kb.se

Veckans svenskamerikan – Margaret Mattson

haxxprocess Mora 1670

Den enda häxprocessen i delstaten Pennsylvanias historia drevs mot en svenska. Det såg mörkt ut för veckans svenskamerikan när hon tvingades inför skranket 1683 för hot, trolleri och andra häxkonster. Men rättegången tog en oväntad vändning.

Margaret Mattson (Eriksdotter) (ca 1630-1695) och hennes man Neals (Nils) Mattson (1631-1701), båda födda i Torshälla, hade utvandrat från Sverige 1654 med skeppet Örnen. De bosatte sig i kolonin Nya Sverige. 1670 nämns paret som ägare till en gård vid Ridley Creek i nuvarande Pennsylvania. Margaret drog in inkomster till hushållet genom att verka som klok gumma.

Margaret anklagades 1683 av grannar och sin dotter för att utöva trolldom. Hon påstods ha hotat grannarna, förtrollat sig till omänsklig skepnad och förhäxat och dödat boskap. I december samma år ställdes hon tillsammans med den medåtalade grannen Gertro Hendrickson inför en jury under överseende av William Penn (Pennsylvanias grundare). Ingen av kvinnorna talade engelska så rättegången sköttes med hjälp av tolk. De båda åtalade dömdes för att ha ett rykte om sig att vara häxor, men frikändes! Straffet blev 50 pund i böter och ett löfte om att uppföra sig väl under sex månader. Detta var den enda häxprocessen i Pennsylvania.

En populär historia från rättegången säger att William Penn avfärdade anklagelserna mot Margaret om att ha flugit på en kvast med orden: "Jag känner inte till att det är olagligt".

Bild: detalj ur "Häxprocesserna i Mora". Tyskt kopparstick från 1670.

Arkiv Digital bjuder på gratis släktforskning i helgen

Nu i helgen 11-12 november firar vi Arkivens dag ochArkiv Digital öppnar dörrarna till sitt digitala arkiv och ger alla som vill prova på gratis tillträde. Nya användare och de som har Bas-abonnemang kan under helgen använda hela databasen, kallad "Allt-i-ett".

Förutom de fotograferade arkivhandlingarna som kyrkböcker, bouppteckningar, domböcker, militära rullor och mera för hela Sverige får man även tillgång till de sökbara databaserna, bland annat Sveriges befolkning 1950 och 1960.

För att kunna söka i registren behövs Arkiv Digitals nya programvara ArkivDigital 2.0 - webbversionen.

Du startar programmet från Arkiv Digitals hemsida.

shf AD allt i ettSläkthistoriskt Forum på köpet!

Passa på – just nu får du tre nummer av tidningen Släkthistoriskt Forum på köpet när du tecknar ett Allt-i-ett helårs-abonnemang hos Arkiv Digital, som dessutom har ett kampanjpris! Erbjudandet gäller endast fram till och med den 12 november.

Med Allt-i-ett abonnemang får du tillgång till samtliga arkivhandlingar och alla Arkiv Digitals register och med Släkthistoriskt Forum får du inspirationen och tipsen som hjälper dig igång.

Allt-i-ett helår: Kampanjpris med SHF 1560 kr (Ordinarie pris 1795 kr)

Här hämtar du kampanjkoden

Vid frågor kontakta Arkiv Digital: kundtjanst@arkivdigital.se tel. 010-10 11 333

 

Senaste nytt

2017-11-22 10:43
veckans-svenskamerikan-john-morton
Hans förfäder kom från Finland till Finnskogarna i Sverige och flyttade därifrån till Nya Sverige. 1776 undertecknade han den amerikanska självständighetsförklaringen, men avled innan USA hann bli ett självständigt land. John Morton, föddes...
2017-11-16 16:11
arsbok-2018
Har du löst intressanta släktforskningsproblem och vill berätta om hur du gick till väga? Har du hittat uppgifter i en tidigare ganska outnyttjad källserie? Har du släktingar som levt under ovanliga eller spännande förhållanden? Berätta om...
2017-11-15 18:11
veckans-svenskamerikan-margaret-mattson
Den enda häxprocessen i delstaten Pennsylvanias historia drevs mot en svenska. Det såg mörkt ut för veckans svenskamerikan när hon tvingades inför skranket 1683 för hot, trolleri och andra häxkonster. Men rättegången tog en oväntad...
2017-11-14 15:44
sondera-terraengen-naer-du-slaektforskar
Sök samtidigt i NAD, LIBRIS och SMDB och få en överblick av hur en person eller händelse har dokumenterats i skrift, originalhandlingar, radio och TV. Det är möjligt i Kungliga bibliotekets sökmotor Sondera. I den Nationella Arkivdatabasen,...
2017-11-10 13:30
arkiv-digital-bjuder-pa-gratis-slaektforskning-i-helgen
Nu i helgen 11-12 november firar vi Arkivens dag ochArkiv Digital öppnar dörrarna till sitt digitala arkiv och ger alla som vill prova på gratis tillträde. Nya användare och de som har Bas-abonnemang kan under helgen använda hela databasen,...
2017-11-09 10:22
veckans-svenskamerikan-herman-theodor-lundgren
Han led skeppsbrott och gick från att vara svensk sjöman till att bli vicekonsul och en mycket framgångsrik affärsman på andra sidan Atlanten. I Brasilien har veckans svensk(syd)amerikan – Herman Theodor Lundgren – gett namn till gator,...
2017-11-08 13:19
carina-stroemberg
I år prisas nitton framstående forskare av Kungl. Gustav Adolfs Akademien, som har som uppgift är att främja forskning om svensk folkkultur. En av pristagarna är Sveriges Släktforskarförbunds styrelseledamot, förre landsarkivarien Carina...
2017-11-06 14:57
vinnarna-i-allhelgonabilden
Vi har fått in en otrolig mängd bilder och historier till tävlingen Allhelgonabilden 2017. Vi vill därför börja med att tacka alla tävlingsdeltagare som verkligen har lyst upp i höstmörkret med sina vackra och ibland sorgliga släktberättelser...
2017-11-02 14:46
digitalisera-dina-bilder-utan-skanner
Vill du bevara dina gamla porträttbilder digitalt och kanske lägga upp dem i Porträttfynd, men saknar skanner? Då kan du använda dig av din mobiltelefon i stället – numera finns nämligen riktigt bra fotoskanningsteknik att ladda ned som...
2017-11-02 11:59
Arkiv Digital har i samarbete med MyHeritage utökat registret Sveriges befolkning 1880-1920 med två decennier, nämligen 1860 och 1870. Det sökbara personregistret har utökats med 26 miljoner poster och nu innehåller databasen Sveriges...
2017-10-31 16:45
veckans-svenskamerikan-lillian-asplund
Hon var den sista av överlevarna med minnen från förlisningen. Men liksom sin mor, som också klarade sig, ville hon aldrig berätta om sin upplevelse. Veckans svenskamerikan blev ofrivilligt kändis som en av få överlevande från en av historiens...
2017-10-30 10:09
sa-raeddar-du-dina-gamla-portraett
Det pratas mycket om hur vi på bästa sätt ska bevara våra gamla fotografier för att de inte ska förgås av tidens tand. Men vi måste också se till att bevara det som är ännu mer förgängligt – nämligen kunskapen om vem porträttet...
2017-10-26 16:02
portraettfynd-foer-framtiden
Sveriges Släktforskarförbunds databas Porträttfynd skapades med syftet att bevara och identifiera våra äldre porträttfotografier. Många gånger saknas uppgiften om vem bilden föreställer och den som hade kunnat berätta har för länge sedan gått...
2017-10-25 14:08
omslaget-till-nya-doedboken-framroestat
Vi behövde hjälp att bestämma oss för vilket omslag den nya Dödboken skulle få. Därför bad vi er som följer oss här på Rötter och Facebook att hjälpa till genom att säga er mening i en omröstning. Nu har vi resultatet – som blev en klar...
2017-10-24 16:00
tema-pa-roetter-portraett
Nu närmar sig Allhelgona och det tänkte vi fira med ett hejdundrande Porträttema här på Rötter! Först ut på temat är veckans svenskamerikan: Johan von Schneidau som fann sin passion i porträttfotograferandet på andra sidan Atlanten och kom...