Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Släktforskningens dag

Släktforskningens dag får nytt datum från och med 2018. Efter stämmobeslut har förbundsstyrelsen nu fastställt den tredje lördagen i januari som nytt datum för Släktforskningens dag, vilket för nästa år innebär lördagen den 20 januari.

Vi hoppas att er förening vill göra någonting extra av Släktforskningens dag. Sveriges Släktforskarförbund bistår med informationsbroschyrer och annat material som kan beställas kostnadsfritt. Läs mer om det nedan.

Tema: Arkiv

År 2018 firas Släktforskningens dag lördagen den 20 januari och temat är Arkiv.

2018 fyller Riksarkivet 400 år, vilket kommer att firas med ett antal program under året. Förbundsstyrelsen har mot den bakgrunden fastställt Arkiv som tema för Släktforskningens dag. Föreningarna rekommenderas att, gärna i samarbete med hembygdsföreningar, engagera företrädare för lokala och regionala arkiv.

Årets affischmall

Affischmallen affischmall2018 webbfinns i två storlekar, A3 och A4. Båda mallarna innehåller tomma, ifyllbara fält för information om ert planerade arrangemang. Affischerna är högupplösta och förinställda för att skrivas ut i A3- respektive A4-format. Klicka på länken, spara ner på din dator, öppna i Word, fyll i din text och skriv ut.

Affischmall A3
Affischmall A4

Artiklar ur Släkthistoriskt Forum

Här hittar du några artiklar ur Släkthistoriskt Forum som tipsar om större och mindre arkiv. Trevlig läsning!artikelarkiv

Guldkorn i arkiven, SHF 3/2017

Säpos arkiv, SHF 1/2017

Riksarkivet flyttar, SHF 3/2016

När sanningen ska fram, SHF 5/2014

Prostitutionsbyråns arkiv, SHF 5/2013

Centrum för Näringslivshistorias arkiv, SHF 5/2015

Domstolsarkiven, SHF 4/2015

Boktips!

Arkivguld

207002I Riksarkivets årsbok 2017 finns många guldkorn – många av dem både oväntade och tankeväckande.

Här finns förstås mycket att hämta för släktforskare. I sjöförklaringar, hospitalsarkiv eller skilsmässohandlingar möter vi historiens människor. Även i de välutnyttjade kyrkoarkiven finns nytt att upptäcka, till exempel historiska anteckningar om allt från sjukdomsepidemier till märkliga djur och spöken.

 

Källor till invandringens historia

kallor t invandringens h1840 2000Vill du veta mer om dina invandrade anfäder? Eller har du hittat släktingar i oväntade delar av världen genom ditt DNA-test och vill veta mer? Invandrare har i alla tider kommit till Sverige och många av oss invandrade anfäder i våra släktträd. Men trots att det finns många och tydliga spår av migrationen kan det vara svårt att hitta rätt i källmaterialet. Därför kan vi glädja oss åt en ny, kraftigt omarbetad och utökad andra upplaga av Lars Hallbergs Källor till invandringens historia som nyligen släppts av Riksarkivet.

Källor till invandringens historia har skrivits för att vägleda både den som studerar invandringsfrågor i allmänhet och den som är intresserad av enskilda människoöden, till exempel släktforskare.

Forska, dokumentera, arkivera

forskadokumenteraarkivera mindreDet här informativa häftet ger dig handfasta tips och en kort genomgång av tillgängliga digitala arkiv och andra resurser. Dessutom får du veta hur du själv arkiverar ditt eget material. Det är viktigt eftersom släktforskning snabbt genererar mycket handlingar som ansedlar, antavlor, fotografier, brev och mycket annat. Utan ett ordentligt system är svårt att hålla reda på och hitta det du söker.

 

Källkritik och källhänvisningar

kallkritk och kallhanvisningar omslagFör att kunna förstå vad olika källor har att berätta om släktsamband behöver släktforskaren använda de källkritiska reglerna. Hur ska man värdera påståenden i olika källor? När släktforskaren sedan gör påståenden om släktband måste grunderna för detta påstående dokumenteras så att andra kan pröva det. Då måste de använda källorna dokumenteras genom tillräckligt nogranna källhänvisningar.

Beställ material

Beställning av böcker och skivor till Släktforskningens dag behöver förbundskansliet ha in senast den 20 december för att garantera leverans i tid.

Ordern läggs med fördel direkt i Rötterbokhandeln eller mejlas till bokhandeln. Notera att broschyrer endast kan beställas via e-post, med önskat antal, till bokhandeln@genealogi.se.

Följande broschyrer tillhandahålls alla föreningar kostnadsfritt av förbundet:Broschyrer

  • Vad gör Sveriges Släktforskarförbund?
  • Upptäck din egen historia, med ifyllbar antavla.
  • DNA & Släktforskning
  • Börja släktforska
  • Produktblad Rötterbokhandeln (pdf för utskrift)
  • Gravstensinventeringen
  • Förbundets vykort (max 50 stycken per förening)

Meddela vid beställningen hur mycket material ni behöver, men vi tillämpar en viss begränsning för att materialet ska räcka till alla.