Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Mats Ahlgren
25 april 2024
Häromdagen var jag på en träff, som hade den något kryptiska rubriken ”Oväntade genealogier? Släktforskning, identitet, minne och släktskap i Sverige”.  En del kanske känner igen namnet, och det är faktiskt så att det skrevs en nyhet om det här ...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

25
apr
Guidad vandring på söder i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


25
apr
Forskarhjälp i Sollentuna bibliotek

Sollentuna Släktforskare


25
apr
Öppet hus - kl. 13.00-20.30 obs kvällsöppet!

Södertälje Släktforskarförening


25
apr
Släktforskarjour Biblioteket Sjöbo

Ystadbygdens Släkt- & Bygdeforskarförening


25
apr
Jourhavande Släktforskare Katrineholm

Katrineholm-Flen-Vingåkers Släktforskarförening


25
apr
Torsdagsträff i föreningslokalen

Njudungs släktforskarförening


26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Har det hänt att du och någon i din närhet talat om något ni båda var med om för länge sedan – bara för att konstatera att ni minns händelsen på helt olika sätt?

Förmodligen. För även om fakta alltid är fakta (och ”alternativa fakta” blivit ett famöst begrepp av en anledning) är den mänskliga erfarenheten ganska plastisk. Minnet gör inte sällan som det vill; formas av det vi bär med oss och av omständigheter runt omkring.

Hur är det då med händelser i släktens historia? De flesta släktforskare är nog överens om att sanningen ska fram, inte minst därför att jakten på fakta – hämtad ur gedigna källor – är vad som driver släktforskningen framåt.

Samtidigt ingår ju även sanningen i en kontext. Vissa anser att ruggigheter i det förgångna mår bäst av att släpas fram ur mörkret, andra att de olika skäl bör förbli där. Om det handlar ”I historiens mörka vrår” – en av flera artiklar på temat lag och rätt som det här numret bjuder på.

Den nytutsprungna våren till ära har vi även nosat reda på hur dina anor kan ha doftat (eller snarare luktat), hur du kan använda gamla biblar i din släktforskning och hur det kom sig att ett antal ryska desertörer var med och grävde Göta kanal.

Trevlig läsning!