logga hogerVill du dela med dig av fynd, tankar eller bara riktigt spännande historier som du stött på i din släktforskning? Delta då i vår tävling om vem som blir nästa gästbloggare på Rötter.

På vägen genom vår släkts vindlande grenar samlar vi släktforskare på oss unika insikter och kunskaper om livet förr och om vad som finns bevarat i arkiv och bykistor. Och trots att det till största delen är så kallat ”vanliga” människor vi följer från vaggan till graven råder det knappast någon brist på dramatik i källorna.

 På Rötterbloggen får vi ta del av ett gäng erfarna släktforskares erfarenheter och funderingar kring livet som släktforskare, historier – ta chansen och bli en av dem!

Tävla

Skriv ett första blogginlägg och skicka det till redaktor@rotter.se Skriv ”Rötterbloggen” i ämnesraden.

Du kan skicka in ditt bidrag till tävlingen från den 14 mars till och med den 4 april. En jury kommer att utse vinnaren som publiceras med tre gästblogginlägg på Rötter under våren.

Skrivregler och policy

I bloggen finns några enkla skriv- och policyregler som kan vara bra att känna till innan du sätter i gång. Här är de:

Dessa regler är övergripande:

  • Att du fullständigt tar ansvar för texten du publicerar.
  • Att hålla en god ton och att inte publicera förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  • Att inte uppmana till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  • Att inte begå brottslig handling såsom hets mot folkgrupp, posta sexistiska yttranden eller publicera andra former av trakasserier.
  • Att inte publicera upphovsrättsligt skyddat material.
  • Att inte använda bloggen eller kommentarsfunktionen för kommersiella budskap eller reklam.

Upphovsrätt

Om man ska citera en annan författare så får man av upphovsrättsliga skäl inte citera mer än några meningar.

Om man vill publicera ett längre stycke som någon annan har skrivit måste man fråga författaren först. Om författaren är avliden sedan länge och hans verk inte längre är av kommersiellt intresse är det i praktiken fritt fram. Men observera att hans/hennes verk kan ha ärvts och efterlevande tagit över upphovsrätten. Så om du är osäker bör du kontakta Sveriges Författarfond.

Ett undantag från upphovsrätten är myndighetsdokument – de är inte alls skyddade, utan kan användas i den utsträckning man vill.

Bildanvändning

Alla fotografier är skyddade av upphovsrätt. Säkrast är att alltid utgå från att den som har tagit och publicerat en bild vill få chansen att ta ställning till om/hur dennes bild ska användas och ha betalt eller erkännande om ingenting annat framgår. Om du hittar en bild och fotografen går att få tag på kan du också alltid fråga denne om du får använda bilden.

Om du vill hänvisa till en artikel i en gammal dagstidning eller om du vill visa ett gammalt porträtt så har du själv upphovsrätten till bilden om det är du som har tagit den.

Vad det gäller äldre porträttfotografier och upphovsmannen/kvinnan är avliden sedan länge och bilden inte är av ett kommersiellt eller konstnärligt slag är det i praktiken fritt fram. I övriga fall kan upphovsrätten ha ärvts av efterlevande.

Annonser