AD kartfunktion forsamlingarSå här kan du numera ta reda på vilka församlingar som låg i släktens närhet.
Om en ana "försvunnit" brukar man få rådet att leta i närliggande socknar och församlingar – men vilka var det? Att hitta rätt församling enligt den gamla sockenindelningen har länge varit ett klurigt och ibland tidsödande arbete för släktforskare. Nu har Arkiv Digital lanserat en funktion som underlättar betydligt för abonnenterna.

Nu har släktforskningsföretaget Arkiv Digital lanserat en helt ny navigeringsfunktion som hjälper användarna att hitta till arkivets församlingar via en karta. Från kartan går det sedan att direkt öppna upp den valda församlingens kyrkböcker.

Kyrkböcker och register

Arkiv Digital är ett av de största släktforskningsföretagen i Sverige i dag. De tillhandahåller högupplösta färgfotografier av historiskt material, i första hand kyrkböcker, i abonnemangsform och arbetar kontinuerligt med nyfotografering av kyrkböcker och annat arkivmaterial. De har även skapat sökbara register som Befolkningen i Sverige 1860-1947, Sveriges befolkning 1940, 1950, 1960, 1975 och 1985, bouppteckningsregister, värnpliktskort mm.

Under de senaste åren har de varit huvudsponsorer för Släktforskardagarna.

Så använder du kartan

För att använda dig av kartfunktionen och resten av Arkiv Digitals utbud måste du abonnera på deras tjänst. För de som redan gör det följer här en kort instruktion över den den nya navigeringsfunktionen:

  • Gå till Kartsökning och klicka på Församlingar.
  • Förstora in ditt område och du ser direkt vilka församlingar som finns där.
  • Klicka på en församling och du har nu öppnat upp kyrkoarkivet och kan direkt välja en bok att titta i.

f283e643 904f 41c5 9ab7 0a18ec715e1bExempelbilden här visar Mörarps församling, strax utanför Helsingborg.

 

 

Du kan också gå andra vägen. Om du är i en församlings kyrkböcker och är nyfiken på var församlingen ligger (eller vilka angränsande församlingar som finns) klickar du på Arkivinfo och öppna sedan kartan så kommer du direkt till rätt område.

 

Tjonno ny

 

Här ovan syns ett exempel Tånnö församling. Under fliken Arkivinfo (1) får användaren veta att stora delar av kyrkoarkivet förstördes vid en brand 1868. I kartan (Öppna i kartan, 2) kan användaren se var Tånnö ligger och vilka angränsande församlingar som kan vara bra att titta i om det är en "försvunnen" person som eftersöks.

Annonser