En digital förteckning över medlemmar i det danska nazistpartiet DNSAP har gjorts tillgänglig på nätet av föreningen Danska släktforskare.

Anledningen är att de ofta får frågor från släktforskare om personer har varit med i partiet och att det är historiskt intressant källmaterial, förklarar en av föreningens medlemmar för den danska tidningen Kristeligt Dagblad.

Företeckningen i fråga är det så kallade Bovrup-kartoteket, där majoriteten av medlemmarna i DNSAP noterades och som publicerades efter andra världskriget slut. Tidigare har man varit tvungen att ansöka om att få tillgång till arkivet hos det danska Riksarkivet, men det har också funnits tryckta utgåvor som ibland har kunnat hittas exempelvis på antikvariat.

Om det är etiskt försvarbart att lägga ut materialet på nätet råder det delade meningar om i Danmark och publiceringen har ifrågasatts från olika håll. Men publiceringen strider inte mot den nya europeiska dataskyddsförordningen, GDPR, eftersom det gäller personuppgifter om avlidna personer.

GDPR gäller för alla medlemsstater i EU, såväl i Sverige som i Danmark, men bestämmelserna gäller vid behandling av personuppgifter om personer som är i livet. Eftersom persondatalagen kräver att en person ska ha varit avliden sedan tio år tillbaka för att man ska få publicera liknande uppgifter är det bara ungefär en femtedel av registret som gjorts tillgängligt på nätet.

Läs hela artikeln på dn.se

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Senaste nytt

Lördagen den 19 januari firar vi Släktforskningens dag över hela landet. Årets tema är Fotografiet...

Fotografiet föreställer Andreas Holmström – född den 16 november 1854 län och hans hustru Anna Lovis...

Koll på upphovsrätten

För släktforskare är upphovsrätt en viktig och ständigt aktuell fråga. Inte minst när det gäller fot...

Nu på lördag den 19/1 firar vi Släktforskningens dag. Temat för i år är fotografiet och släktforskni...

Fotografiet föreställer Karl Eric Nilsson (enligt Sveriges dödbok) som föddes den 31 maj 1904 i Söde...

Fler artiklar

Annonser