Böcker baserade på släktforskning utkommer numera i en strid ström. För lässugna släktforskare kan de ge både inspiration och underhållning. Här är några nykomlingar:

Postiljonen

Av Birgitta Renström Linde

postiljonen webbEn vintermorgon 1887 lämnar postiljonen Lars Eriksson sin stuga i Bäckåsarna för dagens värv. I glittrande snö med solstrålar dansande mellan granarna skyndar han fram i sin postsläde genom Klarälvdalen. Han vill hinna tillbaka till poststationen innan mörkret faller. Kvar i hemmet är hustrun Britta, som väntar familjens sjätte barn. När Lars inte återvänder på kvällen anar hon oråd.

Författaren Birgitta Renström Linde är uppvuxen i Värmland och har tidigare skrivit romanen Huldas Hemlighet (utgiven 2012), baserad på sin egen släktforskning. Nu har hon utkommit med en ny roman där vi får återse Hulda. Postiljonen är en fängslande historisk skildring av hur en borttappad aldrig återfunnen postsäck kom att avgöra en hel familjs framtid. Baserad på verkliga personer och händelser ur författarens egen släkthistoria är den även ett tidsdokument över hur människor i Värmland levde omkring sekelskiftet 1900.

Här kan du beställa boken på Adlibris

En väg att vandra : en roman om en torparfamiljs strävan efter ett bättre liv under början av 1900-talet

Av Solbritt Furberg

en vag att vandra nyThe Three Lucky Swedes. Från vänster Eric Lindblom (43 år), John Brynteson (30 år) och Jafet Lindeberg (27 år).fotograf okänd.Märta och August kämpar för att försörja sin växande familj. Trots förbättrade livsvillkor och positiv samhällsutveckling blir prövningarna för paret många och svåra. År 1914 är barnen tretton och några av dem emigrerar. "En väg att vandra" är Solbritt Furbergs andra roman, en direkt fortsättning på den förra, "Som linets styrka" som vi har tipsat om tidigare här på Rötter.

Den första boken utspelar sig under 1800-talet, den andra slutar 1950. Släktberättelsen är framställd i romanform men båda böckerna är baserade på forskning kring författarens mormoders ångermanländska släkt.

Här kan du beställa boken på Adlibris

Som skuggor i krigen

Av Cenneth Wedin

Wedin webbNär man kan kombinera sin släktforskning med ett ämne man är intresserad av kan forskningen bli särskilt givande. Den pensionerade överstelöjtnanten i Flygvapnet, Cenneth Wedin, har i en över 450 sidor tjock volym skildrat tre släktingars livsöden och framför allt deras deltagande i tre krig: Kriget mellan Sverige och Finland 1808-09, första världskriget samt slutligen det finska vinterkriget 1939-40.

Boken bjuder på utförlig historia om de olika krigens bakgrund, förlopp och följder.

För beställning och prisuppgift kan författaren kontaktas via e-postadressen cenneth.wedin@outlook.com.

Skärvor av glas

Av Karin Edvall

skarvor av glasGeorge Wilhelm Henzén växte upp på ett glasbruk utanför Säffle, och hela hans värld kretsade kring glas. Men om far fått frågan skulle han ha svarat: Häda inte min son, du vet mycket väl vem som har placerat oss just oss i glashyttan. En värld utan Gud existerade inte. George Wilhelm reste över till Finland och när han återvände långt senare anade knappast någon vad han lämnade bakom sig.

Karin Edvall har skrivit romaner och dokumentärer, både i kvinnohistoria och i medicinhistoria. Skärvor av glas är hennes femte roman och den är, liksom många av de tidigare, baserad på verkliga händelser.

Här kan du beställa boken

Annonser