elizabeth och tva anmodrar

Det hävdas i alla fall i en Marockansk veckotidning som har publicerat ett släktträd som visar hur drottning Elizabeth i direkt nedstigande led är släkt med Mohammed. Brittiska historiker är inte riktigt lika säkra, men medger att släktskapet "inte är otroligt".

I tidningen, som har kartlagt drottningens anfäder i över 40 generationer, kan man följa den brittiska kungafamiljen tillbaks till den tredje earlen av Cambridge, Richard of Conisburgh ­– farfar till Kung Rickard III – som dog 1415 och vars mamma var hertiginnan Isabella av Kastilien, som i sin tur var dotter till Peter "den grymme", kung i Kastilien till 1369.

Därifrån ska anträdet ha sträckt sig vidare till Abbad al-Qasim Muhammad ibn Abbas, den muslimske kungen i Sevilla som dog 1042 och därifrån till Hasan ibn Ali, som var son till Fatima, profet Mohammeds yngsta dotter.

Nyheten, som egentligen inte är helt ny, kunde läsas i Svenska Dagbladet i morse och här kan du ta del av hela artikeln på nätet.

Bilder: Elisabeth och två anmödrar: Alexandra av Danmark (1844-1925) brittisk drottning och indisk kejsarinna 1901–1910 och Elisabeths farfars mor. Charlotte av Mecklenburg-Strelitz (1744–1818) var gift med Georg III av Storbritannien och den som näst efter prins Philip har varit regentgemål längst tid i Storbritanniens historia, 57 år (1761-1818). Bilden på drottning Elisabeth: pressbild/Danny Lawson. Övriga två: Wikimedia commons.

Annonser