siv och stigSiv Cedering i mitten och brodern Stig till höger, 1950-tal. Foto: privat.

Veckans svenskamerikan var författare och poet som kom att bli en del av den mytomspunna beatnikrörelsen. Vid sin död efterlämnade hon bland annat manuskript, fotografier, teckningar och korrespondens som numera upptar 47 hyllmeter på Umeås universitetsbibliotek. Snacka om guldgruva för framtida släktforskare!

Siv Cedering föddes den 5 februari 1939 i Grelsbyn i Överkalix. Hennes föräldrar var Bror Hilding (född 1912) och Elvy Selina Charlotte Vikström (född 1916). I familjen fanns även syskonen Solveig Elisabeth (född 1937) och Stig Hilding (född 1940).

När Siv Cedering var fjorton år emigrerade hela familjen till USA. Redan som åttaåring började hon skriva poesi och på 1970-talet gjorde hon sig känd inom beatnikrörelsen som Siv Cedering Fox. Hon slog igenom 1973 med Cup of cold water.

Begreppet beatnik hade myntats av författaren Jack Kerouac 1947 (mest känd för sin bok På drift från 1955) och avsåg "bohemiska frihetskämpar, som gav uttryck för sin spontana, ibland röriga, kreativitet. Beat-författarnas verk var kontroversiella både i dess förespråkande av olikhet, det udda, och deras annorlunda stil. De var både direkt och indirekt påverkade av de europeiska trenderna inom existentialistisk filosofi". Några andra framträdande i beatnikrörelsen var Allen Ginsberg (mest känd för dikten Howl från 1957) och William Burroughs (mest känd för Den nakna lunchen från 1959).

Oscarsnominerad film

Siv Cedering var mycket mångsidig och skrev på både svenska och engelska. Hon skrev lyrik, skönlitteratur och barnböcker och översatte svensk poesi till engelska. Hon gjorde barnprogram i TV och skrev teater- och filmmanuskript, skulpterade, illustrerade böcker, målade och fotograferade.

Hennes roman Oxen (1981) filmades av Sven Nyqvist 1991 med Stellan Skargård i huvudrollen. Filmen Oscarsnominerades som bästa utländska film.

Umeå universitetsbibliotek fick hennes arkiv i gåva 2013. Det innehåller bland annat manuskript, böcker, fotografier, teckningar och några av hennes konstverk. Totalt omfattar arkivet 47 hyllmeter. Även hennes korrespondens med kända författare som Eric Jong, Werner Aspenström och Olof Lagercrantz finns i arkivet.

Siv Cedering har vunnit många priser. Bland annat fick hon Svenska Dagbladets pris för årets bok 1980 med romanen Leken i grishuset.

Hon var gift med den holländske skulptören Hans van de Bovencamp (född 1938) och de fick döttrarna Lora, Cedering och sonen D. Kell. Siv Cedering avled den 17 november 2007 i Sagaponack, Long Island.

Bilden ovan är från ett familjealbum och har publicerats av Sivs kusin, Katarina Karlsson, på hennes blogg Ordvindens blogg. Det är 1950-tal och Siv sitter i mitten med sin bror Stig till höger och en yngre kusin till vänster. Vilka de små barnen är känner inte bildens ägare till.

Annonser