ra svarI kväll är det nog många av oss som kommer att ha svårt att slita oss från datorn – i dag har nämligen över 100 miljoner digitala bilder av arkivhandlingar gjorts tillgängliga kostnadsfritt genom Riksarkivets slopade abonnemangsavgift.

Har du inte redan besökt Riksarkivets digitala forskarsal kan du göra det här.

Många typer av handlingar

De vanligaste sökningarna i Riksarkivets digitaliserade handlingar är i domstolsarkiv, bouppteckningsregister, kyrkoarkiv, mantalslängder och fastighetsböcker. Men det finns förstås mycket mer. En särskilt användbar källa för dig med stockholmsanor är till exempel mantals- och kronotaxeringslängder för Stockholms stad som finns från åren 1652 till 1915. Från 1830 finns samtliga år bevarade.

Brandförsäkringar är något som kan vara oväntat spännande som komplement till släktforskningen – kartor, situationsplaner, ritningar m.m. (2 547 kartor) från Brandförsäkringsverket finns från åren 1641–1953. Trolldomskommissionen är ett lite mer udda arkiv som innehåller handlingar rörande de stora häxprocesserna 1667–1676.

frigiven straffange SVARDu med anfäder som halkat in på brottets bana kan glädjas åt fri tillgång till Fångvårdsstyrelsens arkiv över frigivna straffarbetsfångar mellan åren 1876–1939. Uppgifterna från registerkorten är sökbara och kopplade till skannade bilder av källdokumenten. På bilden till höger syns Karl Albin Ragnar Albinsson, född 1895 och frigiven 1929 från Långholmens centralfängelse efter att ha avtjänat ett fyra månader långt fängelsestraff.

Här har Riksarkivet samlat länkar hänvisningar till de databaser och register som finns tillgängliga digitalt.

Växande mängd öppen data

Riksarkivets digitala arkivhandlingar blir nu en del av den växande mängden öppen information från offentlig sektor. Det första steget, som har genomförts i dag är att abonnemangskravet tagits bort och redan inbetalda abonnemangsavgifter betalas tillbaka. I ett andra steg ska all information göras tillgänglig som öppen, länkbar och maskinläsbar data.

Annonser