tidningarliten
Goda nyheter på tidningsfronten&nbsp"- i höst förbättras tillgången till Kungliga bibliotekets digitaliserade dagstidningsbestånd!

I söktjänsten på tidningar.kb.se finns över en miljon tidningssidor fritt tillgängliga för både fritextsök och läsning. Men här finns också sidor som hittills bara kunnat läsas på plats i KB:s lokaler i Humlegården i Stockholm, en begränsning som har med det upphovsrättsliga skyddet att göra och där gränsen för närvarande går vid år 1902.

Det som är nytt från och med i höst är att de yngre, upphovsrättsskyddade sidorna även kan läsas på fyra universitetsbibliotek ute i landet: Göteborg, Lund, Uppsala och Umeå. Den som fått sökträffar på skyddade sidor kommer med andra ord inte att behöva resa hela vägen till Stockholm för att ta reda på vad det står i artiklarna.

Pilotprojekt i två år

Den nya satsningen är ett pilotprojekt som pågår under två år. Från och med 2018 kommer även övriga universitets- och högskolebibliotek att kunna ansluta sig till tjänsten, vilket innebär att tillgängligheten har potential att öka ytterligare.

- Vår förhoppning är att vi efter pilotperioden ska kunna erbjuda den här möjligheten även till andra bibliotek, säger biträdande riksbibliotekarie Lars Ilshammar i ett pressmeddelande.

Upprop avslutat

Sveriges Släktforskarförbund har under de senaste fem månaderna hållit i ett upprop för en förbättrad tillgång till de digitaliserade dagstidningarna. Upproppet har nu avslutats - över 3 500 underskrifter kom in.

- Uppropet har visat att det inom släktforskarrörelsen finns ett starkt stöd för KB:s strävanden och att det, även om mycket återstår, i alla fall är ett stort framsteg att det nu blir möjligt att läsa på universitetsbiblioteken, säger förbundsordförande Erland Ringborg.

På bilden: Söktjänsten på tidningar.kb.se.

Annonser