Årsbok 2017 omslagSläktforskarnas årsbok 2017 är på god väg att färdigställas och kan nu förköpas här i väntan på att den kommer ut i juni. Passa på att säkra ett exemplar av den populära boken, och få den dessutom till ett extra förmånligt pris - 250 kronor i stället för ordinariepriset 350 kronor.

Släktforskarnas årsbok har givits ut varje år sedan 1988 (fram till 1994 under namnet Sveriges Släktforskarförbunds årsbok) och fokuserar på välskrivna artiklar av kunniga skribenter. Dels om släktforskning som metod, dels om anornas liv och miljö. Massvis av ny inspiration, med andra ord!

Vi tog ett snack med bokens redaktör, Ted Rosvall, för att få veta mer om just den här utgåvan av boken.

ted rosvallVad utmärker Släktforskarnas årsbok 2017?

- En sak som utmärker den är att jag har försökt att få med ganska många artiklar som handlar om okända eller lite mindre kända källor. Att det inte bara ska handla om det vanliga, husförhörslängder och födelseböcker, utan också om sådana källor man kanske inte har koll på. Domkapitlens arkiv är till exempel en guldgruva utan dess like.

Hur kommer det sig att du valt att lägga tyngdpunkten där?

- Det kommer sig helt enkelt av att jag längtar efter det själv. "Oj, det här visste jag inte" - det är den känslan man vill åt. När det gäller domkapitlens arkiv var det ibland så att man tyckte att kyrkbokföringen var för dålig, och rätt och slätt gjorde om den. Därför kan det finnas nya eller kompletterande versioner i domkapitlens arkiv. Har kyrkböckerna brunnit upp är det förstås guld värt.

Hur är det att jobba med Släktforskarnas årsbok?

- Det är ganska roligt, och det är ju faktiskt första gången jag gör det. Det är inspirerande på så vis att man kan styra det i en viss riktning beroende på vad man själv är intresserad av. Naturligtvis innehåller årsboken även artiklar av det gamla vanliga slaget, men nu blir den mer fullödig.

Varför ska man köpa boken?

-&nbsp"Därför att det är roligt att läsa artiklar i de ämnen man är intresserad av. Man får fräscha tips och råd, inspiration och vidareutveckling av de egna kunskaperna.

&nbsp"

Annonser