furberg2Många släktforskare publicerar resultatet av sin forskning i bokform. För Solbritt Furberg, som bor i Örnsköldsvik, föll valet på att skriva en släktroman.

"Som linets styrka" bygger på tio års släktforskning kring mormoderns ångermanländska rötter och utspelar sig under åren 1833 till 1907. Handlingen kretsar kring ett till stora delar hårt liv på landsbygden där linhanteringen spelar en viktig roll.

Ville skildra tiden

Att skriva en släktroman i stället för en faktabok föll sig på många sätt naturligt för Solbritt. Tids- och hembygdsskildringen var viktig för henne att få med och det kändes helt enkelt som att romanformen passade hennes syften bäst.

Så här berättar hon själv om bokens tillkomst:

"Fascinerande berättelser och en familjebibel väckte redan som barn mitt intresse för släkten. Det dröjde ändå till mogen ålder innan jag började intervjua de gamla som fanns kvar. Några år senare började jag med riktig släktforskning. Jag kunde successivt börja binda ihop berättelser, foton och brev med fakta och fann fantastiska livsöden, som jag bara inte kunde hålla för mig själv. Jag måste dela med mig!"

"Som linets styrka" finns att beställa från flera nätbokhandlar och från bokutgivaren Vulkan. En uppföljare är redan på gång.

furberg1Ge ut en egen bok

Vulkan är en av flera utgivare som gör det möjligt att få släktberättelsen tryckt. Antingen utifrån efterfrågan (så kallade book om demand-tjänster) eller i den upplaga du själv önskar.

Söker du mer information, och inte minst inspiration, hittar du mycket av den varan i artikeln "Skriv en bok om din släkt" som publicerades i Släkthistoriskt Forum 4/2016. Tidningen går fortfarande att köpa genom Rötterbokhandeln.

I Rötterbokhandeln hittar du också "Skriv för din släkt" - en e-bok skriven av Eva Johansson som är sprängfylld med matnyttiga tips.

Annonser